Hlavní obsah

Prudké změny tlaku vzduchu v Česku budou pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v posledních dnech zažívá extrémní změny tlaku vzduchu, což může působit potíže zejména citlivým lidem. Podle meteoroložky Dagmar Honsové tyto výrazné výkyvy budou pokračovat i v dalších dnech.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3. 11. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zřejmě největším zátěžovým meteorologickým prvkem je změna atmosférického tlaku. Ta je spojena s dynamikou atmosféry, tlakovými nížemi a výšemi, s přechody frontálních systémů a podobně. Asi nejhůře působí na náš organismus rychlý pokles tlaku vzduchu – tedy při přechodu oblasti nízkého tlaku vzduchu nebo před příchodem studené a teplé fronty. Lidé, kteří jsou citliví na změny tlaku vzduchu, by měli přizpůsobit svůj denní režim zvýšené zátěži počasím,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

To, že někteří předem dokážou odhadnout, že bude pršet, souvisí podle ní se změnami tlaku, kdy v jejich důsledku dochází k podráždění receptorů a nervových zakončení chrupavky, což způsobuje bolest, pálení, píchání a celkovou únavu.

„Ještě ve středu v pravé poledne se na našem území pohyboval tlak vzduchu mezi 1008 a 1012 hPa. Následně mírně až silně klesal, v pátek dopoledne dosáhl 984 a 989 hPa. Během pátečního odpoledne ale opět tlak roste. Očekáváme mírný až silný vzestup, ale už během soboty bude opět klesat,“ uvedla meteoroložka.

Příjemné teploty srazí silný vítr

Počasí

Tyto skoky mohou pocítit zejména meteosenzitivní lidé a ti s nízkým krevním tlakem. „Můžeme to pocítit bolestí hlavy, kloubů, malátností, některým lidem se i hůře spí,“ vysvětlila.

Vysoký tlak má na lidský organismus příznivé dopady, tvrdí Honsová. „Zvyšuje se naše pracovní výkonnost i koncentrace. Rozdíl zaznamenávají zejména jedinci s nízkým krevním tlakem,“ míní.

Rekordně nejvyšší tlak vzduchu byl na území Česka naměřen v lednu v roce 1907, tehdy se jeho hodnota zastavila až na 1057,2 hPa.

Anketa

Máte při prudkých změnách tlaku zdravotní potíže?
Ano
78,1 %
Ne
21,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12912 čtenářů.

Jak zvládnout podzimní změny nálad

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám