Hlavní obsah

Ukázková supercela, uvedli meteorologové k úterním bouřkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako „ukázkovou supercelu“ zhodnotili meteorologové snímek z úterní bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval večer před silnou bouřkou doprovázenou kroupami.

Foto: Windy.com, Windy

Animace bouřek nad ČR v úterý v 19 hodin

Článek

Výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí vydali meteorologové až v podvečer. Bylo to bez předchozího varování, jen krátce před tím ČHMÚ na Twitteru uvedl, že dvě buňky se supercelárními znaky vznikly na severozápadě Čech a ve středních Čechách „po explozivním vývoji“.

Výstraha před velmi silnými bouřkami doprovázenými kroupami pravděpodobně o velikosti dvou až tří centimetrů, silným větrem a přívalovým deštěm platila zejména pro oblast Čech, pro část území do 19 hodin, pro další oblasti potom do 20 hodin, následně přidal ČHMÚ na webu ještě jednu do 21 hodin.

Konkrétně se týkaly Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Jihočeského kraje a Vysočiny.

Meteorologové pak sdíleli na sociálních sítích snímky z bouřek. „Ukázková supercela,“ uvedli k záběrům z Plzeňska.

Meteorologové varovali před možnými škodami na majetku s tím, že se očekával přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů a že nárazy větru o rychlosti v nárazech až 25 m/s mohou lámat větve či vyvracet stromy.

Později uvedli, že hasiči odstraňovali popadané větve, podrobnosti o rozsahu škod ale zatím chybí.

Reklama

Výběr článků

Načítám