Hlavní obsah

Mráz se vrátí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku čekají další mrazivé noci a rána. Ve čtvrtek bude mráz pouze na části území, v pátek se s teplotami pod bodem mrazu setkáme na celém území. Meteorologové proto opět vydali výstrahu, aby se pěstitelé a zemědělci mohli připravit a pokusit se ochránit potenciální úrodu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Zatímco ve středu se měly mrazy vyskytovat pouze v nejzápadnějších výspách Čech, ve čtvrtek se úderem půlnoci výstraha rozšíří i do dalších oblastí napříč republikou. Varování bude platit na Vysočině, v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském i částech Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

V pátek se varování před mrazy rozšíří i na zbytek území. Očekávané minimální teploty by se měly pohybovat nejčastěji mezi 1 a - 3 °C

„Další noci už budou teplejší, pouze v noci na sobotu se na jihozápadě a západě Čech mohou ještě vyskytnout přízemní mrazíky,“ dodal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Expert: Mrazy ohrozí úrodu ovoce a vína, brambory budou později

Domácí

Podobně jako v uplynulých dnech hrozí, že mrazivé teploty, které leckde klesaly i pod -10 °C, poškodí zeleninu, kvetoucí stromy i vinice. Výčet škod, který se pěstitelé momentálně pokoušejí odhadnout, tak nemusí být konečný.

Vedle mrazu ve čtvrtek meteorologové očekávají ojediněle i intenzivnější srážky, které budou zpočátku v polohách nad 400 metrů a později od 800 metrů nad mořem sněhové.

FOTO: Boj s mrazem. Ovocnáři zapalují ohně

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám