Hlavní obsah

Jarní prázdniny začnou mrazem

Pořádné mrazy zahájí od pondělí podle předpokladů meteorologů jarní prázdniny. Ideální příležitost si je užít na horách. Sněžit moc nemá, ale tento týden nasněžilo dost, takže hurá do hor. Má totiž svítit sluníčko.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Napadaný sníh si užívali lyžaři na Červenohorském sedle.

Článek

„Oteplení v republice nebude na víkend až takové,“ uvedl k příchodu následujícího počasí meteorolog a pozorovatel přírody z Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, podle kterého pravá romantická prosluněná zima přijde po víkendu.

Další týden bude slunečný, ideální čas vyjet na hory
Rudolf Kovařík, meteorolog

Kvůli oteplení část sněhu sice o víkendu slehne, ale na horách to nebude znát. Možná odtaje deset centimetrů, ale nasněženo je třeba na Klínovci 40 centimetrů. „Během soboty se začne ochlazovat,“ ubezpečil meteorolog s tím, že přijde studený vítr o rychlosti až 120 kilometrů. „A v neděli to bude již proměnlivé, přijdou sněhové přeháňky ve všech nadmořských výškách,“ dodal Kovařík.

Teploty se mají přitom pohybovat kolem nuly. „V pondělí ráno ale budeme mít polojasno s teplotami minus pět až minus osm stupňů,“ uvedl meteorolog. „Ve středu by dokonce mohly klesnout teploty až k minus patnácti stupňům,“ konstatoval Kovařík.

Teploty pod nulou

„Vše záleží na pokrytí oblačnosti. Pokud se projasní, tak půjdou teploty dolů, ale i kdyby bylo pod mrakem, tak stejně bude minus šest až osm stupňů,“ předpovídá Kovařík.

Pro prázdniny to bude ale ideální, míní meteorolog. „O víkendu se začne ochlazovat. Tak, jak jsme měli tento týden sněhový, tak ten další bude slunečný,“ pochvaloval si Kovařík.

„Sněžit nebude, ale lidé zase uvidí sluníčko. Takže ideální čas vyjet na hory,“ uvedl muž, který sám žije v horské vesničce v Krušných horách a užívá si to. „Budeme mít jistotu, že teploty budou pořád pod nulou a nebudou cirkulovat,“ připomněl. „Spokojenost bude jak na straně provozovatelů na horách, tak i těch, co tam jedou,“ uzavřel Kovařík.

Kalamita na severu Slovenska. Hromadná nehoda 30 aut a zavřená lyžařská střediska

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám