Hlavní obsah

Déšť a sníh komplikují páteční dopravu

Aktualizováno

Páteční dopravu na většině území komplikuje déšť a sníh. Policie proto nabádá řidiče k opatrnosti. Nejvyšší srážkové úhrny zaznamenal zatím Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na jihu Moravy, kde se již ráno blížily 30 milimetrům za 24 hodin. Na Šumavě, kde meteorologové očekávali sněžení, napadlo kolem 10 centimetrů a do sobotního rána se čeká dalších až 30 čísel.

Přizpůsobte rychlost, apeluje policie v souvislosti s deštěm na jižní Moravě. V Brně hasiči odčerpávali ze silnice lagunu, která se tam vytvořilaVideo: Policie ČR

 
Článek

„Předpovědi vydatných srážek se naplňují a na většině ČR nyní prší, na hřebenech hor a v pásu od jižní části Vysočiny přes Novohradské hory až na Šumavu již od zhruba 600 metrů nad mořem sněží,“ uvedl ČHMÚ.

Nejvíce srážek do rána zaznamenala stanice v Brně-Tuřanech (29 milimetrů), ale kolem 20 milimetrů spadlo i na řadě dalších stanic v pásu prostupujícím z Pardubického kraje přes Vysočinu na jih Moravy.

Policie v této souvislosti nabádá řidiče k opatrnosti. Na jihu Moravy evidovala do pátečního dopoledne v souvislosti s vydatným deštěm dvě desítky nehod, všechny se zatím obešly bez zranění.

K tragické nehodě došlo v pátek na mokré silnici na Svitavsku, do jaké míry souvisela s počasím, bude však teprve předmětem vyšetřování.

Tři mrtví po čelním střetu dvou aut na Svitavsku

Krimi

Srážky lze čekat po celý pátek. Výstraha před vydatnými dešti či před sněhem je v platnosti až do sobotního rána.

Foto: Brno policie Městská, ČTK

Strážníci v Brně uzavřeli dopoledne kvůli čerpání vody Hradeckou ulici před křížením s mostem v ulici Sportovní. V místě se vytvořila kvůli dešti rozsáhlá laguna.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky za 24 hodin k pátečním 8:00.

Co se sněhu týká, na Šumavě podle meteorologů do pátečního rána napadlo na hřebenech až kolem 10 centimetrů a další pokrývka ještě přibude.

„Sněžení na Šumavě by mělo ustávat až v sobotu ráno a do té doby se tam očekává dalších asi 10 až 30 centimetrů nového sněhu,“ konstatovali meteorologové.

Ti v souvislosti se srážkami varovali také před očekávaným vzestupem hladin zejména menších toků na první stupeň povodňové aktivity. Výstraha je v platnosti až do neděle.

Meteorologové varují před vydatnými lijáky, na jihu Čech nasněží

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám