Hlavní obsah

V týdnu budeme střídat sluneční brýle a deštníky

I poslední květnové dny budou v otázce počasí proměnlivé. Očekávány jsou srážky a bouřky, které bude střídat slunečno a teploty nad 20 stupňů. Deštivo také přeje komárům, kteří se budou rychle množit. Tak vypadá předpověď počasí na následující dny. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Luboš Opalecký

Silná bouřka, která procházela kolem Stodu jihozápadně od Plzně. Foceno z výhledu nad Božkovem.

Článek

Chaotické počasí bude pokračovat i nadále. „Během dne budeme střídat sluneční brýle a deštníky. Kvůli vlivu brázdy nízkého tlaku vzduchu musíme počítat nejen s přeháňkami, ale i s bouřkami. Výjimkou bude přechod studené fronty od západu, která na počasí u nás začne působit během noci na úterý a přinese do západní poloviny našeho území i trvalý déšť,“ sdělila Novinkám Honsová.

Bouřky mohou přinést i kroupy

Bouřky během týdne mohou být ojediněle opět doprovázeny i nebezpečnými jevy. Zejména krupobitím a přívalovým deštěm.

„V místech, kde je velká nasycenost půdy vodou z předcházejících dešťů, zejména na západě území, může docházet ke vzestupům hladin menších toků. Kvůli na srážky bohatému období se také budou v kalužích rychle množit komáři,“ upozornila Honsová.

V pondělí nás čeká oblačno až polojasno, během dne v Čechách až zataženo a místy přeháňky a bouřky. Po ránu se místy objeví i mlhy. Ranní minima klesnou na 14 až 10 °C. Denní teploty 20 až 25 °C.

Úterý bude oblačné až zatažené, v západní polovině území déšť, na zbytku území přeháňky a ojediněle bouřky. Nejnižší teploty ráno spadnou na 15 až 11 °C. Denní teploty vyšplhají na 15 °C na západě území a až na 25 °C na východě území.

Ve středu bude stále převládat oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 °C. Odpoledne se dočkáme teplot mezi 19 až 23 °C.

Oblačno až zataženo bude pokračovat i ve čtvrtek, místy se znovu ukážou přeháňky a bouřky. Ranní teploty klesnou ještě níž než předchozí dny, na 13 až 9 °C. Denní teploty vyšplhají na 19 až 23 °C.

O víkendu by se počasí mělo nést ve stejném duchu jako v týdnu, tedy oblačno až zataženo, místy s přeháňkami a bouřkami.

Výstraha nekončí, varování před bouřkami s přívaly deště trvá

Domácí
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Výběr článků

Načítám