Hlavní obsah

Zkombinoval batoh se stoličkou, teď začíná nápad vydělávat i v zahraničí

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadvacetiletý podnikatel Petr Hudeček nesedí s rukama založenýma za zády a nečeká, až mu bohatství spadne do klína. Místo toho v rámci rodinného podnikání pracuje na image nápaditého batohu Bagobago, který má potenciál uspět i v zahraničí. Jak ale rodák ze Strážnice na Hodonínsku trefně podotýká, bez základů dům nepostavíš.

Petr Hudeček je jedním ze čtyř členů rodiny stojící za sedacím batohem Bagobago.

Článek

Kde se nápad na tvorbu batohu skloubeného se stoličkou vzal?

Vznikl v hlavě mého otce poté, co si nešťastně zlomil nohu. Strávil dlouhou dobu na lůžku, a když pak začal dělat znovu své první krůčky, provázela ho velká bolest. Potřeboval si často odpočinout a posadit se. Bolavou zkušeností zjistil, že místa k sezení je málo. Tak ho napadlo, že by bylo skvělé si jedno takové místo k sezení s sebou neustále nosit.

Běžný člověk by si přibalil malou židličku do batohu, ne?

Otce pochopitelně nejdřív napadlo si rozkládací stoličku vložit do batohu. To se ale ukázalo jako nevhodné z hlediska rychlosti, špíny a poničení věcí. No a než se přes všechno utajování a vymýšlení technického řešení vyrobil první prototyp, přestal chodit na rehabilitační procházky a nápad získával komerční potenciál.

Jak dlouho to trvalo od samotného nápadu k vyrobení prvního kusu?

Přibližně necelý rok. Až teprve se 13. verzí jsme byli spokojení natolik, že jsme se s ní odvážili vstoupit na trh. Během vývoje jsme batoh konzultovali s různými odborníky a zkoušeli, abychom vychytali co nejvíce možných nedostatků.

Pokud vím, tak jste projekt Bagobago pojali v rodinném duchu. Je to tak?

Tak nějak to samo vyplynulo. Nápady a náměty jsme od začátku probírali všichni společně a teď s otcem a dvěma bratry tvoříme čtyřčlenné železné jádro. Každý máme jiné silné stránky a občas se v některých věcech neshodneme, ale bereme to jako příležitost se na celou věc podívat jinýma očima, což často nakonec vede k ještě lepšímu řešení. Dohromady vytváříme, alespoň podle mého názoru, skvělý tým.

Vypadá to tak, že aktuálně cílíte jen na český trh. Máte nějaké plány na prodej v zahraničí?

V současné době se snažíme z českého trhu co nejvíce ponaučit, abychom sedací batoh ještě zdokonalili. Bez základů dům nepostavíš. Na některé zahraniční trhy jsme ale již vstoupili, na jiné se kapacitně chystáme. Za hranicemi se o našem sedacím batohu ví, píší o nás a ozývají se nám nové nabídky na obchodní zastoupení. Právě spouštíme i prodej přes Amazon.

Chcete svůj produkt do budoucna ještě nějak vylepšovat? Například použitím lehčích materiálů?

Určitě chceme. Vždycky je co zlepšovat. Rádi bychom, aby náš sedací batoh dělal maximální radost svým majitelům.

Vyrábíte vaše batohy v ČR anebo využíváte levnější výroby v Asii?

Výroba zatím probíhá výhradně v ČR, a dokud to půjde, tak bychom si ji tu chtěli udržet. Stoličku si vyrábíme sami, batoh si necháváme šít českou firmou.

Za jakým účelem si zákazníci batoh pořizují převážně?

Z toho co víme, jsou to velmi různorodé účely. Přesto jde mezi nimi najít větší skupiny jako například cestovatele, seniory, rybáře a účastníky festivalů. Dalšími skupinami jsou pak myslivci, zeměměřiči, elektrikáři, hlídači a jiní.

Tušíte, zda váš batoh přijmou aerolinky jako příruční zavazadlo?

Několikrát už bylo vyzkoušeno, že sedací batoh jako příruční zavazadlo do letadla projde. A to jak z hlediska rozměrů, tak i konstrukcí stoličky, která je v batohu zabudovaná...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám