Hlavní obsah

Z hudebníků kurýři. S nákupem dovezou zákazníkům i píseň

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Ještě před rokem koncertoval po celém světě a chystal velkolepé vizuální vystoupení Carmina Burana. Dnes Martin Šanda, ředitel Bohemian Music Agency a šéfdirigent Bohemian Symphony Orchestra Prague (BSOP) vede vlastní dovážkovou službu a nabízí práci hudebníkům, kteří kvůli koronaviru přišli o možnost vystupovat. Ti tak občas s nákupem doručí i píseň.

Z hudebníků kurýři. S nákupem dovezou zákazníkům i píseňVideo: Novinky

 
Článek

„Nás k tomu donutila situace, která tu je s koronou. Nechtěli jsme jenom tak sedět s rukama v klíně,“ uvedl Novinkám Šanda, který vystudoval kromě dirigování i hru na housle a s BSOP vystupuje více než patnáct let.

Společně s kolegou Františkem Zemjánkem z agentury Tiptop Art+Travel Agency, se kterým spolupracuje už dlouhé roky, na začátku tohoto roku založil internetový obchod s rozvážkovou službou Přivezemenákup.cz, jenž nabízí práci hudebníkům, kteří kvůli koronaviru přišli o možnost vystupovat.

Divadla zavřeli, tak šel český herec kopat hroby

Domácí

Nákup tak i s písní dováží například operetní zpěvák Petr Horák, který si cení toho, že kromě práce může znovu získat i diváky. „Konečně najdu nějakého diváka, posluchače, tak si jdu zazpívat, to je celé, a do toho rozvážím. Reakce jsou překvapivé a veskrze pozitivní, lidé toto opravdu nečekali,“ řekl Horák.

Firma nyní zaměstnává dvanáct lidí, podle Šandy nicméně plánují přibírat další. „Nejsou to jenom muzikanti, jsou to i další umělci a navazující profese. Jsou to herci, zvukaři, osvětlovači, hostesky a další,“ uvedl.

Foto: Novinky

Operetní zpěvák Petr Horák je rád, že může někomu zazpívat.

Poslední koncert jejich orchestru proběhl loni 12. března v pražské katedrále sv. Klimenta. Během letního rozvolnění pak proběhly jen dva menší koncerty, od té doby zůstali bez práce. V přípravě měli i velké vizuální představení díla Carmina Burana, které bylo posunuto na neurčito.

V minulosti přitom orchestr vystupoval s takovými hvězdami, jako je Bonnie Tyler, Michael Bublé, Alice Cooper či kapely Deep Purple, Sabaton nebo Nazareth. Sám Šanda v posledních letech absolvoval přes dvě stovky koncertů ročně po celém světě.

Ze zpěváka řezbářem nebo tiskařem. Umělci mění kvůli covidu povolání

Koktejl

V rozvážení podle Šandy plánují pokračovat i poté, co se pandemii koronaviru podaří zvládnout a kulturní život se znovu rozjede.

„Té práce nebude tolik jako doteď, spousta agentur zkrachovala, další už nebudou chtít dál pokračovat. Tím pádem se můžeme postarat o lidi, kteří práci mít nebudou,“ vysvětlil Šanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám