Hlavní obsah

Svoje zlaté prasátko mají i na Filipínách. Letos ho ale uvidí jen vyvolení

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v České republice je pojem „zlatého prasátka” spojen s půstem, který má mít za důsledek právě vidinu onoho prasátka, na Filipínách jsou zlatá prasátka hlavním hitem Vánoc. Oblíbená, dozlatova upečená selátka se stávají každý rok hlavním pokrmem tamních obyvatel. Letos ale budou Vánoce o něco smutnější.

Foto: Profimedia.cz

Pečené sele bude letos v řadě rodin chybět.

Článek

Tradiční pečená prasata (pokrm lechón vzniká ze selat, která jsou krmena ještě mateřským mlékem) jsou jedním z poznávacích znamení filipínských Vánoc. Sele se peče na dřevěném uhlí, kůžička musí být křupavá a maso by se mělo doslova rozpadat. Prodejci před svátky zažívají doslova žně. Někteří z utržených peněz vyžívají ještě dlouhé měsíce.

Avšak kvůli pandemii koronaviru letos někteří z nich se zázračnými tržbami nepočítají. „Doufáme, že nám Vánoce pokryjí náklady a nějak přežijeme,” zoufá si William Chua, jehož rodina prodává před Vánocemi pečená selata v Manile už 39 let. Kromě toho vlastní restauraci ve čtvrti La Loma, která je považována za „domov lechónu”.

Foto: Profimedia.cz

Takhle se prasata prodávala vloni. Letos jich je o poznání méně.

Vzhledem ke složité situaci ve světě se letos Filipínci na masivní oslavy Vánoc nechystají. Země se vzpamatovává z hluboké recese, vysoké nezaměstnanosti a pečené sele, které stojí v přepočtu od 2700 do 5500 korun, se letos stává pro řadu Filipínců nedosažitelným luxusem.

Pro Williama je pandemie další ránou během jeho podnikání, už vloni totiž byznys postihl africký prasečí mor, který měl na prodeje rovněž vliv. Zatímco před třemi lety prodával týdně asi 300 prasat, dnes je to sotva třetina.

Letos proto udělal při prodeji několik změn. Místo celých a drahých selat začal nabízet porcované maso, které prodává na váhu. Z masa vaří rovněž další jídla, která se snaží nabízet lidem, jež si celé prase prostě nemohou dovolit.

Láska k Vánocům je ve filipínské kultuře hluboce zakořeněná. V zemi žije naprostá většina věřících křesťanů a není tak divu, že svátky prožívají velmi silně. Pokud jste někdy měli v českých ulicích pocit, že vánoční výzdoba je vidět už v listopadu, věřte, že Filipínci s přípravami začínají ještě dříve.

Na Štědrý den, poté, co Santa Claus přinese dárky a proběhne vánoční mše, usedají Filipínci ke sváteční tabuli a začíná hostina zvaná noche buena, kde většinou nechybí právě lechón a řada dalších dobrot. I když k jednomu stolu běžně usedají klidně desítky lidí, letos bude hostina ve většině případů omezena pouze pro členy jedné rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Pečené sele bude letos v řadě rodin chybět.

Prezident Rodrigo Duterte vyzval občany, aby letos oslavy omezili, a hovořil o „světle na konci tunelu”. „Jsou to jedny a doufejme jediné Vánoce, do kterých vám kdy bude vláda zasahovat,” hořce uvedla hlava státu na začátku prosince.

A sami Filipínci jsou letos mnohem více smutní než kdy jindy. Nespočet migrujících pracovníků letos přišlo o práci. Odhaduje se, že lidí, kteří přes rok vyrážejí za prací do jiných států, jsou zhruba dva miliony.

„Abych pravdu řekla, je mi letos trapné nějak přehnaně oslavovat. Musíme letos Vánoce oslavit tak, jak jsou. Není důležité mít na stole přepychové jídlo, jsou tady důležitější věci,” řekla smířlivě deníku Washington Post Ednalyn Solis-Cortezová, matka čtyřletého syna, jejíž manžel učí hudbu v Singapuru a svátky letos stráví odděleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám