Hlavní obsah

Sabráží otevřel rekordní osmnáctilitrovou láhev

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to oblíbený způsob vytáhnutí se před přáteli. Otevřít láhev tzv. sabráží, tedy useknutím hrdla, rozhodně neumí každý. Sabráž větších láhví je pak opravdový výkon i pro profesionály.

Foto: Profimedia.cz

Sabráž (sabrage) má ve Francii historickou tradici.

Článek

Dokonalý servis při podávání sektů a schopnost otevřít je co nejoriginálnějším způsobem ovládly sobotní soutěž someliérů. Jejím tradičním dějištěm se staly vinné sklepy U Jeňoura v Prušánkách na Hodonínsku. Akce se dočkala již jedenáctého ročníku a someliéři tak musejí ukázat stále více nezvyklých postupů. Porotci přitom posuzují i bezpečnost při vlastní akci. Do soutěže se přihlásilo devět odvážlivců.

Z vítězství se radoval Michal Jandl, jeho vystoupení změnila v exhibici hudební kulisa. Předvedl, jak se nezvykle dá otevřít extrémně velká (osmnáctilitrová) láhev sektu. Takové umějí udělat ve vinařství Sekt Jan Petrák z Kobylí na Břeclavsku.

Společnost, produkující mimo jiné sekty s osmnáctikarátovým zlatem, je zvládá vyrobit v láhvích různé velikosti. V Nechorech lidé viděli „stětí“ osmnáctilitrové láhve.

Český rekord

„To byl zatím český rekord,“ uvedl someliér Michal Nazarčuk. Soutěžící používali šavle, ale jako nástroj nechyběla ani sklenička, hokejka, brusle a další. Tajemství spočívá podle mistra sabráže Kamila Prokeše ve volbě místa seknutí. Nástroj, kterým se láhev otevírá, musí klouzat po jejím švu, je třeba pamatovat, že uvnitř je velký tlak.

„Láhev je třeba držet ze spodní strany, nejlépe s palcem v dovnitř vyklenutém dně. Úder šavlí rázným a plynulým pohybem do kroužku na hrdle pak musí postačit k uražení hrdla. Pohyb přitom nemusí být ani příliš rychlý,“ vylíčil Prokeš.

Tradici založili francouzští vojáci, otevírající si po bitvě šampaňské šavlí. Hrdlo usekli a obsahem láhve pak oslavili vítězství. Sabrage, jak se ve francouzštině umění jmenuje, ovládá každým rokem více a více lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám