Hlavní obsah

Ročník 2015 nabízí krásná a chuťově bohatá vína

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po neslavném ročníku 2014 se mají milovníci hroznového moku na co těšit. Podle odborníků budou vína z loňska mimořádná. Potvrdila to i jedna z největších degustací, která proběhla minulý týden v Brně. Vína z ročníku 2015 tam na soutěži Vinum Juvenale hodnotilo 71 degustátorů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Celkem 71 degustátorů hodnotilo v Brně více než 800 vzorků vín z ročníku 2015, který je podle znalců velmi vydařený.

Článek

„Skutečnost, že hodnotíme opravdu výtečný ročník, potvrzuje i fakt, že letos jsme dostali k posuzování celkem 811 vzorků od 126 vinařů. Loni jich byla jen polovina,“ řekl Právu za pořadatele již 18. ročníku prestižní vinařské soutěže Vinum Juvenale Miroslav Karbula. Podle něj budou vína z loňské úrody chuťově velmi zajímavá.

„U některých odrůd se mohou sice vinaři potýkat s problémem vyšší kyselinky, ovšem zkušení na to byli připraveni a bude to zřejmě nedostatek zanedbatelný,“ dodal Karbula s tím, že na vzestupu je výroba módních růžových vín, kterých na degustaci dodali vinaři 150.

Mezi bílými odrůdami je stále populárnější v Německu vyšlechtěná odrůda Hibernal. Překvapivě jsou mírně na ústupu vína červená, kterých se v Brně hodnotí sto. Výjimku mezi nimi tvoří odrůda Dornfelder, jejíž obliba je stále na vzestupu.

Hodnotit pomáhá i počítač

Po prvním kole degustací, při kterém hodnotitelům pomáhá speciálně vytvořený počítačový program, zasedne 29. února komise ještě jednou, aby z vítězů jednotlivých kategorií vybrala absolutního šampióna.

„Program nahrazuje zdlouhavé vypisování a poté ještě zdlouhavější vyhodnocování zjištěných vlastností a bodů u jednotlivých vzorků na papíře. Nový postup znamená pro degustátory prakticky desetkrát kliknout do příslušné kolonky na obrazovce v programu, který pak už sám vše potřebné zpracuje,“ popsal kybernetickou pomoc Karbula.

Vyhlášení konečných výsledků bude 9. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám