Hlavní obsah

Polák vypěstoval nejdelší okurku na světě, bez manželky by to nezvládl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polskému zahradníkovi Sebastianu Suskimu žijícímu v anglickém Southamptonu se podařilo vypěstovat nejdelší okurku na světě. Plod okurky seté z čeledi tykvovitých má podle Guinnessovy knihy rekordů úctyhodných 113,4 centimetru.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Sebastian Suski a jeho více než metrová okurka.

Článek

Suski je vášnivým amatérským zahradníkem, který se pěstování rozměrných plodů ovoce a zeleniny věnuje společně s manželkou Renatou sedm let.

Ačkoliv už v této disciplíně pokořil několik národních rekordů, ten světový se mu podařilo překonat až nyní. Svoji nejnovější chloubu, měřící 113,4 centimetru, vypěstoval Suski na svém pozemku v anglickém Southamptonu ve fóliovníku.

Předchozí rekord podle zástupců Guinnessovy knihy rekordů překonal o 6,4 centimetru.

Čerstvé jahody téměř celoročně? Vyzkoušejte si i doma hydroponické pěstování

Bydlení

„Pěstovat velké okurky je riskantní záležitost. Pokud ji uříznete příliš brzy, nebudete mít rekordmana. Když čekáte ale příliš dlouho, dostanete se do nebezpečné zóny. Riskujete, že okurka během růstu bude hnít –⁠ a vy nechcete, aby vám explodovala,“ vysvětluje.

Pomoct musela manželka

Suski však přiznává, že nechybělo mnoho a vše mohlo být zcela jinak. V klíčovém bodě růstu okurky se totiž potýkal se zdravotními problémy a musel být hospitalizován.

„Doktoři mi našli problematickou cévu v hlavě, týden jsem strávil v nemocnici. Naštěstí byla po ruce moje žena Renata, která se o okurku postarala. Bez Renaty bych toho rekordu nedosáhl,“ uzavírá pyšný Polák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám