Hlavní obsah

Podvodníkům s alkoholem zvoní hrana

Novinky, nčs

Jak poznat pravou skotskou whisky od té padělané, která má s opravdovými klenoty společnou snad jen etiketu? Pokud nemáte natolik citlivý jazyk, který by v ústech ihned bil na poplach, možná oceníte nový vynález skotských vědců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci vyvinuli umělý "jazyk" na rozpoznávání pančované whiskyVideo: AP

 
Článek

Usadit se do křesla, nalít si skleničku single-malt whisky, v klidu s ní pohupovat ve skle a užívat si její chuť. To je oblíbená kratochvíle mnoha mužů, jenž se však mohou stát možnými konzumenty falešných nápojů, které technologie při výrobě kvalitního alkoholu mnohdy neviděly ani z rychlíku.

Vědci ze Skotska proto vymysleli zařízení, které méně znalým konzumentům odhalí, že obsah sklenice je jeden velký podvod. „Umělý jazyk”, jak se přístroj nazývá, slouží k odhalení padělků whisky, využit však může být například i při kontrole otravy řek a vodních toků.

Otisk prstu

Zařízení, obsahující zhruba dva miliony „chuťových pohárků”, je pokryto chemikáliemi a obsahuje částice zlata a hliníku. Při kontaktu s whisky reaguje „jazyk” specificky v závislosti na světle a obsahu nápoje. Každá značka si tak vytvoří svůj jedinečný „otisk prstu”.

V případě, že se testovaná látka bude vydávat za určitý nápoj, avšak zařízení odhalí jiné složení, vznikne silné podezření o původu alkoholu. Ačkoliv hned nemusí jít o líh s cukrem, zaměnění levné whisky za archivní se může stát pro méně zkušené konzumenty stěží odhalitelným podvodem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám