Hlavní obsah

Nejšťastnější smolař světa se zlobí

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatovi Frane Selakovi je 84 let. To, že se tohoto věku dožil, je tak trochu zázrak. Smrt podvedl hned sedmkrát, a aby navíc ještě podtrhl své štěstí v neštěstí, nakonec vyhrál v loterii v přepočtu zhruba 20 miliónů korun. Teď se však rozčiluje...

Přežil sedm smrtelných nehod a pak vyhrál milión dolarů v loterii

 
Článek

Životní příběh učitele hudby Frane Selaka doslova žadoní o filmové zpracování. Jenže nyní, po tom, co se to doopravdy tak trochu stalo, se Chorvat rozčiluje. Krátký animovaný klip je podle něj plný nepřesností a je zavádějící. A vůbec se mu nelíbí, jak je v něm vyobrazen. Rád by od tvůrců úsměvného videoklipu viděl nějakou kompenzaci. Třeba tisíc dolarů (20 tisíc korun).

Selak se narodil v roce 1929. Poprvé se letmo pozdravil se smrtí v roce 1957, kdy spadl do řeky v autobusu. Jedna temná chvilka mu však evidentně nestačila, a tak spadl do řeky ještě ve vykolejeném vlaku, pád letadla přežil díky tomu, že byl podivně vymrštěn do hromady slámy, a dvakrát utekl smrti poté, co mu explodovalo auto. Ano, dvakrát. Když sjel autem z útesu, katapultovala ho odstředivá síla na strom, který mu měl zachránit život. A abychom nezapomněli, srazil ho také autobus.

Nutno podotknout, že Selakův příběh není doposud nezávisle ověřený. Co však ověřené je, to je fakt, že v roce 2003 vyhrál v loterii v přepočtu zhruba 20 miliónů korun. A vzhledem k tomu, že je dobrosrdečný, tak skoro všechno rozdal své rodině a přátelům. Jeho příběh se tehdy objevil po celém světě a mimo jiné inspiroval počátkem tohoto května i newyorského animátora Davida Ransoma, který podle něj udělal tříminutový animovaný videoklip.

Peníze evidentně došly

„Složitě jsem přemýšlel, jaké téma bych se pokusil znázornit v dalším ze svých videí, a najednou mě cvrnkl do nosu Franeho příběh,” uvedl animátor pro BBC.

Podle zpráv z Chorvatska však není představitel snímku ani trochu nadšený. Záhřebský deník Jutarnji List jej požádal o vyjádření a Selak prý nezněl jako nejšťastnější muž na světě. Stěžoval si na to, že Američané vše popletli, přimalovali mu knír a pomíchali jeho nehody. „Možná jim to video vydělá velké peníze a já tu žiju z důchodu. Aspoň by mi měli poslat tisíc dolarů,” řekl Selak.

Chorvatské noviny uvádějí, že by mohl Selak zvážit právní kroky. Animátor David Ransom však doufá, že to nedojde tak daleko. „Je mi velmi líto, že jej zasáhlo jeho vypodobení. A pokud by chtěl nějak uzpůsobit obsah videa, aby více odpovídal realitě, či něco přidat nebo naopak smazat, s radostí tak učiním,” uvedl smířlivě Ransom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám