Hlavní obsah

Nejlepší víno ČR si vzalo příchuť z dubového dřeva a vůni z vanilky

Ve čtvrtek skončilo ve valtickém Centru Excelence dvoudenní finálové hodnocení nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2022 se stalo víno Chardonnay barrique, ročník 2019. Jde o výběr z hroznů ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Foto: Archiv Salonu vín

Vína hodnotili nejlepší degustátoři republiky.

Článek

Metoda barrrique spočívá ve zrání vína v sudu z francouzského nebo amerického dubu. Dřevo zrajícímu vínu předává svoji chuť a sud o obsahu 225 litrů se může použít pouze třikrát.

V posledním kole hodnocení posuzovaly odborné komise 400 finalistů, kteří vzešli z předchozích kol. Vítězné víno se tříkolovým systémem hodnocení propracovalo k titulu absolutního šampiona v celkové konkurenci 2402 vín, a stalo se nejlepším vínem České republiky pro rok 2022.

Vítězné Chardonnay pochází z vinařské oblasti Morava, slovácké podoblasti, vinařské obce Vracov a viniční trati Klínky. „Víno má nádhernou zlatožlutou barvu se zelenými odlesky. Vůně je plná žlutého ovoce, medu, rozinek a podpořená vanilkou. V chuti je zejména kulaté, krásně hebké a široké s tóny vanilky a jemně praženého oříšku. Víno pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z ikonické tratě Klínky v obci Vracov. Tato trať vinařství přinesla šampiona Salonu vín ČR už popáté,“ popsal nejlepší víno ČR Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Vinařství roku zná devítku finalistů, obhájce titulu chybí

Muži

Na přelomu ledna a února 2022 proběhne vyhlášení a podle situace také slavnostní předání diplomů vítězům. Na vyhlášení výsledků pak přímo naváže otevření nového ročníku degustační expozice Salonu vín 2022.

„Jakkoli i letošní finálové kolo Salonu vín – národní soutěže vín proběhlo ve stínu epidemie, dobrá věc se opět podařila a naši vinaři se dočkali posouzení svých vín nejlepšími profesionálními degustátory v zemi. Soutěž rovněž ukázala, že špičkových vín je u nás stále víc. Zatímco před několika lety bylo těch nejlepších jen několik, v současné době přibývá stále více vín, která dosahují nejvyšší kvality. I přes všechny obtíže posledních dvou let na aktuálním ročníku vidíme, jak se celý vinařský obor neustále posouvá kupředu a kvalita moravských a českých vín roste s ním,“ uvedl Pavel Krška, ředitel pořádajícího Národního vinařského centra.

Všechna oceněná vína bude možné po celý příští rok ve valtickém centru ochutnat.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám