Hlavní obsah

Našel největší lanýž na světě. Než aby ho prodal, raději ho snědl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanýže jsou vyhledávanou pochoutkou a luxusní komoditou, na které lze pořádně vydělat. Když pak naleznete největší lanýž na světě, můžete si přijít na miliony. Giancarlo Zigante takový našel, místo aby ho prodal za zhruba milion eur (25 milionů korun), rozhodl se ho raději sníst.

Foto: Profimedia.cz

Bílý lanýž (ilustrační foto)

Článek

Giancarlo Zigante sbíral lanýže celý život, vrchol jeho sběračské kariéry však přišel v roce 1999, kdy našel největší bílý lanýž na světě. O vzpomínky na největší úlovek jeho života se na počátku září podělil s britským deníkem Guardian.

„Bylo kolem druhé hodiny ráno v listopadu roku 1999. Mířil jsem do lesa u Motovunu v Istrii na severozápadě Chorvatska. Správný sběr lanýžů se vždy odehrává v noci – je to lepší pro psy, protože vlhkost lépe nese pach lanýžů a taky je těžší být sledován,“ uvedl Zigante.

Sběr lanýžů je výnosný byznys a není tedy divu, že ti nejlepší sběrači si své umění a znalosti dobře hlídají. „Dobrý sběrač je schopen poznat nepatrné náznaky, že je v půdě schovaný lanýž. Ale je to taky o štěstí a samozřejmě o dobře vytrénovaném psovi, který vám ukáže, zda jste na správném místě,“ vysvětlil Zigante.

V Istrii se vyskytují čtyři druhy lanýžů (jeden bílý a tři černé) a právě ten bílý, lanýž piemontský, je považován za nejvzácnější a nejdražší. Tu noc v devadesátém devátém se Zigantemu s jeho loveckou fenou Dianou podařilo najít poklad. „Bylo jasné, že je velký, trvalo mi patnáct minut, než jsem ho vytáhl,“ popsal Zigante.

Rozhodnutí z něj udělalo hrdinu

Už pár větších lanýžů našel, většinou však vážily kolem 500 gramů, tenhle úlovek měl 1,31 kilogramu. Následující den kontaktoval Guinnessovu knihu rekordů a její zástupci sběrači potvrdili, že jde o dosud největší lanýž, který kdo nalezl.

„Mohl jsem ho prodat za milion eur a pořádně si vydělat, ale okamžitě jsem věděl, že to nechci udělat. Je skvělé být bohatý, ale cítil jsem, že by lanýž mohl mít větší dopad, kdybych ho s ostatními sdílel. Lanýž byl nalezen v Istrii a tam by měl být také sněden,“ uvedl Zigante.

Dobře utajené chorvatské bohatství, o kterém Češi takřka nevědí

Cestování

Rodina jeho rozhodnutí podpořila a Zigante uspořádal party pro dvě stě lidí z Istrie. „Každý bílý lanýž chutná báječně, tenhle byl ale ještě lepší,“ uvedl Zigante. „Byl jsem v naší komunitě něco jako hrdina. Můj čin položil istrijské bílé lanýže na gastronomickou mapu,“ dodal.

Zigante si o tři roky později otevřel restauraci ve vesničce Livade, jejíž vchod zdobí bronzová socha legendárního lanýže. Nyní je Zigantemu jedenasedmdesát let a na lanýže vyráží už jen zřídka. Pořád ale jde o jeho srdcovou záležitost. „Můj lanýž už dávno není největší na světě, můj rekord byl překonán v roce 2014. Jenže ten lanýž, vážící 1,786 kilo, byl prodán nejvyšší nabídce, takže si myslím, že ten můj je stále nejznámější,“ uzavřel Zigante.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám