Hlavní obsah

Na výrobu košer slivovice dohlížel ve Vizovicích rabín

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ve středu a ve čtvrtek pobýval ve Vizovicích rabín Yisroel Hollander. V tamní destilérce Rudolf Jelínek dohlížel na správnou přípravu košer slivovice, s jejíž produkcí firma začala už před více než 80 lety.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Rabín Yisroel Hollander

Článek

„Kontroloval jsem stáčení slivovice určené pro židovský svátek Pesach. Dohlédl jsem na vyčištění stáčecí linky, odpečetil jsem kvasný tank a jsem i u etiketování,“ uvedl Hollander pro Novinky.

Rabín z Antverp, který se ale narodil v Londýně, dodal, že v destilérce se objeví minimálně čtyřikrát za rok. Některé návštěvy jsou předem domluvené, jako třeba tato, kterou je potřeba naplánovat kvůli výrobě, jindy se však dopředu neohlašuje.

Už předtím kontroloval pro tuto slivovici ovoce a byl i u zakládání kvasného tanku.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Lahvování bílé slivovice určené především pro svátek Pesach

Technicky vzato je výroba košer slivovice téměř stejná jako u klasické pálenky, k získání košer certifikace je ale potřeba splnit několik požadavků.

„Veškerá zařízení třikrát čistíme horkou párou. Na lince, na níž stáčíme košer slivovici, také nemůžeme stáčet nic jiného než ovocné pálenky,“ řekl Novinkám obchodní a marketingový ředitel společnosti Miroslav Motyčka a dodal, že pro košer slivovici mají separátní tanky.

Většina produkce košer slivovice jde na export do USA, především na východní pobřeží, kde žije velká židovská komunita. Z tohoto důvodu si u Jelínka zařizují košer certifikaci od americké Orthodox Union, protože s tou českou by na náročném americkém trhu moc neuspěli.

„Košer slivovice se na našich tržbách podílí šesti až sedmi procenty. Za posledních 10 let se nám produkci podařilo zdvojnásobit,“ potvrdil Motyčka, že se jedná o rostoucí segment.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

V minulosti u Jelínka produkovali i košer vodku

Největší potenciál je samozřejmě za velkou louží, rostoucím trhem je ale i Česká republika. Jeden z důvodů vidí Motyčka ve zvyšující se popularitě pětileté košer slivovice u barmanů. Na rozdíl od běžných pálenek, u nichž se v chuti více projevuje každoroční rozdílná sklizeň, je totiž poměrně stálá.

S výrobou košer slivovice začal Rudolf Jelínek, který byl židovského původu, v roce 1933. Tato tradice se tak ve Vizovicích drží už přes 80 let. Zajímavostí je, že i dnes se košer destiláty u Jelínka pálí pouze z českého ovoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám