Hlavní obsah

Na kole proti konzumu a totalitě. Komunistům start zakázán

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Desítky recesistů se v sobotu setkaly na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti, aby v rámci 46. ročníku akce s názvem Giro de Pivko projely v humorných kostýmech a na historických jízdních kolech tradiční trasu po okolních obcích.

BEZ KOMENTÁŘE: 46. ročník Giro de PivkoVideo: Martin Vlk, Novinky

 
Článek

„Událost byla původně protestem proti režimu, který tady do roku 1989 vládl. Dnes je to spíše o tom, aby se sešla dobrá parta lidí a užila si pěkný výlet na kole,“ říká nynější organizátor Lukáš Hofman.

Foto: Martin Vlk , Novinky

Nechybí nejrůznější kostýmy...

Na kole proti konzumu a totalitě – tak zní oficiální motto akce, která podle organizátorů už dlouhá léta spojuje lidi se stejným pohledem na svět.

„Býval to odjakživa takový tichý protest se zdviženým prostředníkem. Poukazoval na nepravosti a svinstva, které se tady za minulého režimu děly. Dříve bývalo naprosto běžné, že účastníci Gira po zásahu Veřejné bezpečnosti nedostudovali školy či dostali vyhazov ze zaměstnání,“ líčí Hofman.

Foto: Martin Vlk , Novinky

Piv je po dobu závodu dost.

„Dnes je akce hlavně o tom, aby se sešla dobrá parta lidí a užila si pěkný výlet na kole. Už sice neprotestujeme proti vládnoucí garnituře, ale když se podíváme směrem k Hradu a co nám vládne za premiéra, může se to zdát zavádějící,“ dodává.

BEZ KOMENTÁŘE: Start Giro de Pivko v roce 1977Video: Archiv akce Giro de Pivko

Pravidla události jsou od počátku stejná. Žádný z účastníků nesmí být členem KSČM a musí mít komický převlek a kolo bez převodu. Peloton vyjíždí z Uherského Hradiště, pokračuje do Starého Města, Zlechova, Buchlovic, Břestku, Tupes, Velehradu a opět přes Staré Město se vrací zpátky do Uherského Hradiště.

Foto: Archiv akce Giro de Pivko

Giro de Pivko v roce 1983

V průběhu trasy, která má zhruba 40 kilometrů, je 13 zastávek ve vybraných hospodách. Zatímco konzumace tvrdého alkoholu je pro účastníky zakázaná, pivo teče proudem.

„Je to naprosto v pořádku, protože člověk všechno vyšlape a vypotí a do cíle přijíždí téměř střízlivý,” vysvětluje Hofman.

Reklama

Výběr článků

Načítám