Hlavní obsah

Muži začali ve velkém shazovat své kníry

Novinky, das

Celý listopad patřil mužským knírům. Muži tak upozorňovali své okolí, jak moc jim záleží na jejich zdraví a zajímají se o prevenci výhradně mužských onkologických onemocnění. Movember se ale už chýlí ke konci a na řadu přichází holení a také slavení, protože každý knír svým způsobem pomohl dobré věci.

Foto: Made in Movember

Knír se stává celosvětovým symbolem mužských onkologických onemocnění.

Článek

Vzrostlo nejen povědomí mezi muži o rakovině prostaty a varlat, ale také se vybrala spousta peněz do nadačního fondu Muži proti rakovině na podporu boje proti těmto onemocněním.

Jen v loňském roce se v České republice vybralo přes 3,7 miliónu korun, přičemž v celosvětovém měřítku se jednalo o 2,3 miliardy korun. Ani letos nepůjde o malé částky, jelikož k Movemberu se přidává stále více jednotlivců i firem. Knír se tak stává celosvětovým symbolem mužských onkologických onemocnění, stejně jako růžová stuha u rakoviny prsou.

Foto: Made in Movember

Movember velmi významně podporuje i snowboardistka Eva Samková.

„Když jsem v roce 2008 oslovil kamarády, freestyle motokrosové jezdce, aby podpořili Movember pěstováním kníru, byla to pro nás spíše recese. Dnes bereme mužské zdraví velmi vážně a knír nám samozřejmě sluší,“ vysvětluje s úsměvem na tváři iniciátor hnutí Movember u nás Marek Rejman.

„Nejvíc mě těší, že muži konečně začínají mluvit o svém zdraví, chodí na preventivní prohlídky a tím snižují riziko nekontrolovatelného vývoje onemocnění. Bohužel, počet mužů, u kterých je rakovina prostaty či varlat každoročně diagnostikována, neklesá. Naopak. O to víc si uvědomujeme, jak moc naše iniciativa má cenu,“ dodává Rejman.

To potvrzují i statistiky. Podle nich jen rakovinou prostaty u nás nově onemocní 6500 mužů ročně, přičemž přes 1800 z nich zemře. U rakoviny varlat se jedná o menší čísla (onemocní asi 500 mužů ročně) nicméně stále velké procento mužů přijde k lékaři v pozdním stadiu onemocnění, jelikož se nemoc týká především mladých mužů (20–39 let), kteří na své zdraví tolik nehledí.

Více informací na www.muziprotirakovine.cz.

Movember Gala Parté 2014

Každoročně je Movember ukončen velkolepou akcí, letos se tak stane 29. listopadu 2014 na Movember Gala Parté 2014, která začne ve 22 hodin v pražském Hard Rock Cafe.  Na oslavě vystoupí multimediální duo Těžkej Pokondr, Lukáš Pavlásek, Ivan Mládek, Petr Čtvrtníček a Leoš Noha, kteří potom společně vyhlásí tradiční Movember awards, Man of Movember 2014 a Miss Movember 2014.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Podpořit akci přijdou také účinkující ve videoklipu KNÍRA MÁM, Jiří Hrdina, Eva Samková, Martin Šonka, Michal Pavlíček, Radek Jaroš, Petr Kuchař, Ondřej Havelka, Ota Balage a mnoho dalších.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám