Hlavní obsah

Mladý muž obelstil systém. Bydlí v lepším a ještě ušetří

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život v Londýně je složitý. Platy jsou sice vysoké, ale výdaje za bydlení hraničí s únosností. Stejně jako lidé v Česku jezdí do metropole za prací a Pražané si stěžují na vysoké nájmy, něco podobného řeší i milióny lidí v Londýně. Vzhledem k tomu, že tamější ceny ubytování jsou extrémně vysoké, najdou se i takoví, kteří zapřemýšlejí nad tím, co mohou pro svůj spokojenější život udělat.

Foto: Profimedia.cz

Značnou část života tráví na letišti, utratí však méně. Ilustrační foto

Článek

Sam Cookney předvedl vskutku nekonvenční přemýšlení. Vzal si do ruky kalkulačku a začal počítat. Po chvíli zjistil něco, co mu vyrazilo dech. Vypočítal si, že by bylo levnější přestěhovat se do španělské Barcelony a za prací do Londýna létat než v britské metropoli nadále bydlet.

Kalkulačka Cookneymu ukázala, že měsíčně ušetří 387 eur, tedy více než 10 tisíc korun, pokud se z Londýna přestěhuje do Barcelony a bude za prací každé ráno létat. A proto tak činí. Letenky mezi Barcelonou a Londýnem jsou totiž kvůli značné konkurenci velmi levné. Při včasné koupi za ně totiž dá vždy jen několik desítek eur denně, ač připouští, že nyní přes léto je to trochu dražší. Informoval o tom britský deník Mirror.

Mnoho přátel si myslelo, že Cookney vtipkuje. Jenže ne. Hlavním motivačním bodem bylo pro Cookneyho to, když mu člověk, se kterým byt v Londýně sdílel, oznámil, že se bude stěhovat. Ve sdíleném bytě v londýnské zóně 2 ho nájem stál v přepočtu 26 500 Kč. V Barceloně platí o 5000 korun méně a má větší byt se střešní terasou v gotické čtvrti. Se svým platem v přepočtu okolo 85 tisíc Kč si může ve Španělsku užívat života na vysoké noze.

Logický přístup

„Začal jsem se dívat po svém vlastním bydlení a uvědomil jsem si, že to se v Londýně nezadaří. Jen jsem tak bloumal nabídkami v Barceloně a představoval si, jaké ubytování bych si tam mohl dovolit za cenu londýnského. Pak mi došlo, že to je ve skutečnosti ten nejlogičtější přístup,“ uvedl Cookney.

Cookney má běžnou pracovní dobu od devíti do pěti a v práci musí být čtyři dny v týdnu. Vstává v půl páté, do kanceláře se dostává až v půl desáté a pracuje do půl šesté, aby pak vyrazil rovnou na letiště. A jak sám říká – užívá si to, co Barcelona svým občanům nabízí. Tvrdí, že vyjma toho, že ušetří, zvýšila se mu i kvalita života a jde o nejlepší rozhodnutí, které kdy udělal.

A co víc – Brit má za to, že není sám, kdo udělal tento krok. „Na ranním letu už jsem začal poznávat známé obličeje, takže to vypadá, že ještě pár dalších lidí dělá totéž co já,“ dodal Cookney.

Reklama

Výběr článků

Načítám