Hlavní obsah

Mezi boháči roste zájem o hračku za desítky milionů. Dobrodružství zaručeno

Novinky, Jakub Štěpánek

Dávno pryč jsou časy, kdy stačilo mít luxusní jachtu v přístavu a váš společenský status byl automaticky na výši. Mezi současnými zámožnými majiteli drahých plavidel teď „frčí” soukromé ponorky, které se stávají doplňky jejich lodí.

Foto: Profimedia.cz

Koho by nelákalo prozkoumat dno ve vlastní ponorce?

Článek

Mezi prvními boháči, kteří si na svoji jachtu pořídili malou soukromou ponorku, se objevili třeba ruský oligarcha Roman Abramovič nebo korunní princ emirátu Abú Dhabí Muhammad bin Saíd Ál Nahján. Drobné plavidlo pro velmi omezený počet průzkumníků mořského dna vyjde zájemce v přepočtu na desítky milionů korun.

Drtivou většinu celosvětové produkce mají ve své moci tři společnosti. A všechny se shodují na tom, že zájem o jejich výrobky prudce roste. V příštím roce by se hodnota trhu mohla pohybovat okolo 2,25 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Popularita soukromých ponorek roste.

Soukromé miniponorky přitom nejsou žádný výstřelek poslední doby, na trhu se objevily už v devadesátých letech minulého století. Zájem o ně mezi smetánkou však enormně stoupá až nyní. Pohostit návštěvníky vlastní jachty na palubě, to už zvládne kde kdo. Ale vzít hosta do ponorky a vydat se k mořskému dnu, to už je skutečný zážitek.

„Když jsme ze začátku vyrazili třeba na veletrh, tak se nám prakticky vysmívali. Dnes klepou na dveře. Do konce roku máme pět objednávek, každé čtvrtletí jsou potom v plánu další čtyři miniponorky,” uvedl Bruce Jones ze společnosti Triton, která patří mezi tři největší společnosti v odvětví miniponorek.

Zájem potvrzuje také Roy Heijdra, zástupce nizozemské společnosti U-Boat Worx. „Lidé už nechtějí na svých jachtách jenom luxus a pohodlí. Chtějí taky objevovat a zažít dobrodružství,” vysvětlil Heijdra. Ponorka nizozemské společnosti vyjde v přepočtu zhruba na 65 milionů korun.

Pokud ovšem neplánujete ponory do stovek metrů s více hosty na palubě, dá se sehnat i výrazně levnější model. Za pouhých 25 milionů korun si můžete pořídit model „Nemo”. Dvoumístná ponorka se ponoří do hloubky až 92 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám