Hlavní obsah

Hennessy slaví výměnu master blendera lahví za milión

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koňaková ikona, značka Hennessy, slavnostně oznámila důležitý moment v historii společnosti. Stávající master blender Yann Fillioux po půlstoletí opouští svou pozici a předává ji svému synovci, který je členem osmé generace rodiny Fillioux. Při této příležitosti stvořil Yann Filliox svou konečnou směs (blend) - limitovanou edici nesoucí příznačný název Hennessy 8.

Foto: archiv Hennessy 3x

Láhev koňaku Hennessy 8

Článek

Na nejrůznější luxusní edice ultraprémiových destilátů už jsme docela dobře zvyklí. Skutečností ovšem zůstává, že když dva dělají totéž, není to totéž. Karafa koňaku Hennessy 8 je totiž bez nadsázky uměleckým dílem. Její tvorby se chopil umělec Arik Levy, který ji stvořil z ručně foukaného křišťálu z dílny Baccarat. Jde o osm do sebe zasunutých kruhů, které představují osm generací master blenderů a taktéž osm různých Eau-de-Vie obsažených v blendu.

Yann Fillioux předává želo svému synovci. Renaud de Gironde bude osmou generací master blenderů značky.

Za stvořením Hennessy 8 stojí odstupující master blender Yann Fillioux, který do finální směsi vybral sedm Eau-de-Vie, které představují sedm po sobě jdoucích generací master blenderů značky. Osmou Eau-de-vie vybral Renaud Fillioux de Gironde, který bude po svém nástupu představitelem 8. generace rodiny Fillioux.

Pro Yanna Filliouxe se unikátní blend stal splněným snem: „Číslo 8 je odvěkým symbolem dokonalosti. Pro mě ztělesňuje ideální jasnost a právě již zmíněnou absolutní dokonalost,” uvedl Fillioux.

Jako lastura

Kazeta koňaku Hennessy·8 ukrývá karafu jako ochranná lastura. Je inspirována přírodou a historickým sídlem Hennessy ve francouzské oblasti Cognac. Je vyrobená z dubových prutů pocházejících z truhlářské dílny La Sarrazine. Arik Levy sestrojil návrh v 25 vrstvách, kdy každá představuje 10 let historie značky. Nepravidelné otvírání se kazetou táhne seshora dolů jako symbol řeky Charente, která oblastí Cognacu protéká. Zevnitř kazety pak doslova září měděné řečiště.

Sama dárková kazeta je malým uměleckým dílem.

Každá karafa je jednotlivě číslovaná, podepsaná návrhářem lahve a může být personalizovaná dle požadavku. Doprovází ji elegantní kufřík obsahující 4 degustační skleničky, které navrhl před 30 lety Georg Riedel a Yann Fillioux. Ty byly reeditované speciálně pro tento koňak. Součástí je i pipeta ze sudového dřeva a držák na korek.

Není za hubičku

Krystalový uzávěr karafy zdobí gravírování s florálním motivem, v kterém rezonuje osm kruhů. Kolem hrdla karafy se táhne hedvábné vlákno měděné barvy, zapečetěné měděným medailonem nesoucím písmeno “H”. Balení Hennessy·8 doplňuje publikace popisující jeho příběh, klíč ke kazetě, personalizovaný štítek potvrzující autentičnost a číslovaný certifikát s podpisem Yanna Fillioxe.

Podobné speciality ovšem vždy něco stojí. V tomto případě jde o cenovku 35 000 euro (950 tisíc korun) za zmíněný set. Do prodeje půjde přesně 250 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám