Hlavní obsah

Fotbalový superagent stojí za přestupy ve výši 35 miliard korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne fotbalový agent, vybavíte si nějakou konkrétní osobu? Ti z vás, kteří se ve fotbale trochu vyznají, pravděpodobně vystřelí jména jako Pavel Paska či Zdeněk Nehoda. Jenže znáte nějakého opravdu světového? Pokud vám doteď nic neříkalo jméno Jorge Mendes, tak vězte, že tento 48letý muž během své kariéry uskutečnil hráčské přestupy v hodnotě 35 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Jorge Mendes (vlevo) s jedním ze svých klientů, fotbalistou Radamelem Falcaem

Článek

Fotbalová zlatá horečka ve velkém řádí už dobře dvě desetiletí. Nyní stvořila prvního světového superagenta, který pomohl zprostředkovat a zařídit přestupy v neuvěřitelné výši 35 miliard korun. Jen v uplynulých dvou měsících přitom zvládl z této sumy dosáhnout jedné pětiny, tedy asi sedmi miliard korun.

Předpokládá se, že jeho společnost GestiFute, kterou pro tyto účely založil, zaznamenala za toto léto profit něco málo kolem 700 miliónů korun. A do této sumy ještě navíc není započítaný výdělek z půjčky Radamela Falcaa z francouzského týmu AS Monaco do britského Manchesteru United. Mendes stál třeba za přestupy Jamese Rodrigueze z Monaka do Realu Madrid či Angela di Marii z Realu Madrid do Manchesteru United.

Foto: Profimedia.cz

Jorge Mendes má se svými svěřenci nadstandardní vztahy. Na snímku na dovolené s fotbalistou Cristianem Ronaldem.

Obvykle mu připadne zhruba 10 procent z ceny vyjednaných přestupů. A když zastupujete taková jména, jako jsou Cristiano Ronaldo či José Mourinho, jde o velká čísla. Pokud by navíc Falcao v Manchesteru United zakotvil, mohlo by na Mendesův účet přibýt zcela přibližně dalších 170 miliónů korun.

Všichni o něm mluví jako o nesmírně schopném workoholikovi, který vlastní čtyři mobilní telefony a plynně hovoří pěti světovými jazyky. Sám Cristiano Ronaldo o něm mluví jako o „férovém a čestném muži, kterému zcela bez výhrad věří”. Vždyť i Sir Alex Ferguson jednou prohlásil, že jde o „nejlepšího fotbalového agenta, se kterým kdy měl co do činění”.

Mendes vyrůstal v portugalském Lisabonu a jako hráč úspěšný příliš nebyl – hrál pouze na poloprofesionální úrovni. Poté si otevřel noční klub a nakonec se stal fotbalovým agentem. V současné době má na seznamu klientů, které zastupuje, hned 58 jmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám