Hlavní obsah

Češi vyrobili hodinky inspirované stíhačkou MiG-15

Přesnost a spolehlivost, vlastnosti, bez nichž se neobejde letectví ani hodinářství. Tradiční český výrobce hodinek Prim, firma Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, představil unikátní letecké hodinky, inspirované legendárním letounem MiG-15.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Modelu Prim MiG-15 bude vyrobeno pouze 115 kusů.

Článek

Hodinky Prim MiG-15 vyjdou v limitované sérii na 129 tisíc korun. Ovšem vyrobeno jich bude pouze 115.

„Elton v 60. letech přišel s ikonickým modelem Orlík, ale nyní jsme již cítili, že je čas přijít s něčím novým,“ uvedla generální ředitelka Renata Červenák Nývltová. Ona sama pochází z letecké rodiny, proto ji myšlenka vývoje nových leteckých hodinek ihned zaujala.

„MiG-15 je unikátní stroj a hodinky se jím inspirovaly v řadě detailů. Ručky a číslice jsou identické s těmi, které mají palubní hodiny. Korunka má tvar vzduchového otvoru na přídi, detail, který dodal stíhačce charakteristický vzhled. Část materiálu korunky pochází přímo ze stíhačky, každá je tedy jedinečným originálem. A zadní dýnko vypadá jako krycí víčko servisního otvoru, kterým se leze do útrob letadla,“ upozornila ředitelka s tím, že unikátem jsou dvě lunety, otočné na obě strany.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Unikátní hodinky vyjdou na 129 tisíc korun.

Vnější slouží k odpočtu 60 minut, vnitřní luneta s vyznačením 24hodinového číselníku umožňuje rychlé nastavení UTC (koordinovaný světový čas). Zářezy na lunetě odkazují na lopatky turbíny proudového motoru.

S myšlenkou leteckých hodinek přišel před dvěma lety do novoměstské hodinářské firmy Josef Miřácký, majitel unikátního MiG-15, který našel domov na královéhradeckém letišti. A stejně jako trvalo stovky hodin, než se letadlu vrátila krása a funkčnost, ani výroba hodinek nebyla záležitostí několika dnů.

Chanel č. 5 mezi leteckými hodinkami

„Nároků je hodně. Hodinky by měly být robustní, ale současně lehké, ergonometrické, odolné vůči otřesům, musí mít antimagnetickou ochranu,“ vyjmenoval jen některé z nich letec. S výsledkem je však maximálně spokojený. Je to podle něho Chanel č. 5 v leteckých hodinkách. Zda jsou hodinky skutečně funkční v ostrém provozu testovali čeští vojenští piloti na letounech L 159 a Jas 39 Gripen z 21. základny taktického letectva Čáslav.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Legendární MiG-15, který našel nový domov na královéhradeckém letišti.

„K prototypu patří i deník, kam piloti zapsali let, jeho délku i co dělali,“ upozornil Miřácký. Propojení s armádou má i charitativní aspekt. Prototyp hodinek spolu s leteckým deníkem bude 28. listopadu vydražen a výtěžek bude věnován Vojenskému fondu solidarity. Od běžného modelu se unikátní kousek liší i tím, že má ocelové pouzdro.

„Fond má za úkol pomáhat vojákům, kteří se dostali ne vlastní vinou do tíživé životní situace. Podporujeme také děti po vojácích, kteří zahynuli při plnění služebních povinností doma i v zahraničí,“ uvedla brigádní generálka Lenka Šmerdová, předsedkyně výboru fondu.

Legendární MiG

Stíhačka MiG-15UTI s výrobním číslem 242266, která se stala inspirací nového modelu, v roce 1955 opustila brány továrny AERO Vodochody a dlouhých 35 let sloužila armádním pilotům v sousedním Polsku.

Výrobce Elton vyhrál spor o autorství loga hodinek Prim

Ekonomika

Po ukončení aktivní služby putoval letoun přes oceán a stal se ozdobou leteckých dnů po celých Spojených státech. Na české nebe se MiG vrátil až roku 2013 díky Josefu Miřáckému ze společnosti Czech Flying Legends, kterému se tím splnil letecký sen. Jeho druhým snem bylo vytvořit perfektní letecké hodinky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám