Hlavní obsah

Angličan se v 18. století pyšnil 19centimetrovým nosem. Rekord drží dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pakliže jste někdy přemýšleli, kdo drží světový rekord historicky nejdelšího nosu na světě, je jím jistý Thomas Wedders z anglického hrabství Yorkshire žijící v 18. století. Nos cirkusového artisty měl měřit jen těžko uvěřitelných 19 centimetrů, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O životě Wedderse se ví jen málo, podle Guinnessovy knihy rekordů ovšem opravdu existují zmínky o tom, že délka jeho nosu dosahovala 19 centimetrů. Světový rekord mu byl udělen posmrtně.

Právě svým nosem se Angličan z Yorkshire žijící v 18. století proslavil, což využíval coby umělec v různých cirkusových doprovodných představeních. Podle knihy Anomalies and Curiosities of Medicine z roku 1896 Wedders svoji chloubu vystavoval po celém Yorkshiru.

S ohledem na skutečnost, že fotoaparát byl vynalezen až po jeho úmrtí, žádné jeho portrétové fotografie neexistují. V londýnském muzeu Ripley's Believe It or Not se však nachází vosková figurína, která jeho vzhled návštěvníkům věrně přibližuje.

Fotka voskové figuríny v nedávné době obletěla sociální sítě, kde mezi uživateli vyvolala velké pozdvižení. „Říká se, že mozek obrys nosu automaticky ignoruje, a proto jej naše oči nevnímají. Nejsem si jistý, zda to tak měl i tento pán,“ napsal jeden z komentujících na sociální síti Reddit.

Nazývali ho idiotem

Některé zdroje uvádějí, že Wedders byl nejspíše mentálně postižený a mnozí jej nazývali idiotem. Co konkrétně způsobilo jeho neobvyklou obličejovou deformaci, není známo.

Stejně tak to, zda byl nos Angličana z Yorkshiru skutečně tak velký, či zda lidé v průběhu času při vyprávění o cirkusákovi přeháněli a postupně centimetr po centimetru přidávali. Wedders zemřel kolem roku 1780 v 50 letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám