Hlavní obsah

Zpěvačka Sis Elo: Hudbě je potřeba něco obětovat

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eliška Hercjuková byla patnáct let členkou dívčí vokální a capella skupiny Gapeels, se kterou projela křížem krážem nejenom Českou republiku, ale vystupovala i v zahraničí. Koncertovaly s Petrem Mukem, zpívaly vokály na velkém koncertu skupiny Elán na Letné v Praze, předskakovaly kapele Chumbawamba. Později se stala vokalistkou skupiny United Flavour a odtud už, s nabytými zkušenostmi, vstoupila na sólovou dráhu. Přijala umělecké jméno Sis Elo.

Foto: archiv umělkyně

Sis Elo má za sebou několik samostatných koncertů a na další se těší.

Článek

„Asi před dvěma lety jsem se začala na hudbu dívat jako na práci, které je potřeba něco obětovat. Pochopila jsem, že když chci opravdu něčeho dosáhnout, musím tomu dát sto procent, a ještě něco navíc,“ řekla Právu.

Po debutovém singlu Time’s Up (feat. Sista Carmen) z roku 2019 si v září loňského roku s producentem Djeiem Gogo řekli, že dají dohromady další materiál. Nyní vydává EP s názvem Elosophy pt. I a videoklip k titulnímu singlu Party.

„Djei i já jsme workoholici. Jsme schopni být ve studiu třeba do tří do rána. V pracovním procesu nám to moc pomáhá. Jsem ráda, že jsem našla někoho, s kým si v tomhle rozumím a kdo mě obohacuje o další zkušenosti. Poznali jsme se v United Flavour. Má jiné kulturní zkušenosti a hudbu takříkajíc cítí jinak. Dává mi to smysl,“ vysvětlila Sis Elo.

Ve své muzice kombinují pop, trap, afrobeat, reggae a dancehall. Stylově se nevymezují. Hledají nové či alespoň neotřelé postupy, důkladně pracují se zvukem, jdou za jeho barevností a nechávají se inspirovat různými vlivy.

„Název Elosophy vychází ze slov Elo & Philosophy. Koktejl žánrů vytváří můj signature sound, je to má Elosophy. Tahle pestrá hudba vystihuje mou podstatu, mou hudební filozofii,“ vysvětluje Sis Elo.

Snaží se už delší dobu skládat sama. Na nové desce nicméně autorsky spolupracovala nejenom s Djeiem Gogo, ale též s jamajským zpěvákem, skladatelem a hudebníkem Gideonem. Ten pro ni napsal texty v tamním jazyku patwa.

Obohatit scénu

„Když se naskytla možnost, aby mi napsal texty, neváhala jsem. Řekla jsem si, že je to příležitost a že to tak asi má být. I když mě reggae kultura oslovuje a baví, patwou nemluvím. Tvrdím však, že když mít texty v patwě, tak pořádně. Dva české texty z desky se mnou napsala Sabina Feldmanová, rovněž bývalá členka vokální skupiny Gapeels. Známe se dlouho a je mezi námi potřebná tvůrčí chemie,“ řekla.

Loni v létě vystupovala Sis Elo jako předskokanka United Flavour. Za pár koncertů, které se s ohledem na pandemickou situaci odehrály, byla moc vděčná. Jakmile to zase půjde, na pódia se vrátí. Buď v předprogramu United Flavour, nebo s Djeiem Gogo, který by se postaral o hudební doprovod a ona o zpěv.

„Chtěli bychom svou hudbou obohatit českou scénu. Myslím si, že je na ní prostor. A není tu ani moc zpěvaček, které by šly za takovou hudební barevností,“ dodala ještě Sis Elo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám