Hlavní obsah

Zemřela Věra Chytilová

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Slavná režisérka Věra Chytilová ve středu zemřela, oznámila její rodina. Bylo jí osmdesát pět let. Do světa filmu vstoupila v šedesátých letech minulého století. Proslula snímky jako Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Kopytem sem, kopytem tam nebo Šašek a královna.

Film o Věře ChytilovéVideo: Negativ

 
Článek

Jako poctu režisérce mění ve středu večer Česká televize úplně svůj večerní program na ČT1. Od 20.00 hodin odvysílá film Faunovo velmi pozdní odpoledne, poté od 21.45 poběží dokument Zlatá šedesátá – Věra Chytilová a následuje od 22.45 další film Kopytem sem, kopytem tam.

Věra Chytilová se narodila 2. února 1929 v Ostravě a původně se dala na studia architektury. V Praze na Barrandově začala v pomocných funkcích a postupně vystudovala FAMU, kde absolvovala filmem Strop.

Spolupracovala na povídkovém filmu Perličky na dně (povídka Automat Svět) a během šedesátých let dále natočila filmy jako O něčem jiném, Sedmikrásky a Ovoce stromů rajských jíme. Velkou pozornost vzbudila její satira Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979).

V osmdesátých letech hodně spolupracovala s Bolkem Polívkou, který si zahrál hlavní roli v oceňované Kalamitě (1981) a v Šaškovi a královně (1987).

Foto: René Volfík, ČTK

Věra Chytilová (na snímku z 2. února 2009)

Po revoluci přišla kultovní komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992), jež se pro mnohé stala symbolem divoké éry devadesátých let a je jednoznačně nejslavnějším filmem, jaký kdy natočila, ačkoliv část kritiky se proti němu vymezovala.

"Setkal jsem se s jednou z největších režisérek, které kdy tato země měla," řekl herec Miroslav Donutil, kterého Chytilová do svých filmů často obsazovala.

"Byla to žena, která měla obrovský smysl pro humor, ale i dokonalý smysl pro řád, jakkoliv to tak nevypadalo," dodal.

Foto: Česká televize

Kultovní Dědictví s Bolkem Polívkou

Moralita s Bolkem Polívkou v roli vesnického ňoumy a alkoholika, který zdědil milióny a neumí se s tím psychicky vyrovnat, přesně vystihla kocovinu z éry privatizace, rozkrádání a všeobecného zmatení hodnot. Stručně to shrnula postava vzteklého číšníka vykřikujícího ono známé: „Nová doba. Host vyhazuje vrchního.“

Ovoce stromů rajských jíme (1970)

Další Dědictví už netočila

Méně známý, ale pozoruhodný byl i snímek Vlčí bouda (1986), v Česku exoticky působící horor/sci-fi s hutnou atmosférou. Někteří považují za jeden z nejlepších filmů Věry Chytilové také Faunovo velmi pozdní odpoledne, groteskní moralitu o stárnoucím svůdci s Leošem Suchařípou v hlavní roli. Film Kopytem sem, kopytem tam (1988) upozornil na promiskuitu a nový fenomén AIDS.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Na festivale v Karlových Varech v roce 2008

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Chytilová s medailí AMU v roce 2009

Foto: Šimková Veronika, ČTK

Věra Chytilová se psem v roce 2010

Foto: Michal Doležal, ČTK

S vnučkou v květnu 2010

O drama křížené s komedií se režisérka pokusila v roce 1998. Pasti, pasti, pastičky však byly přijaty dost chladně.

Pasti, pasti, pastičky (1998)

Posledním a dost rozporuplným filmem Věry Chytilové se staly Hezké chvilky bez záruky, tragikomedie o psycholožce Haně, která se snaží řešit nejrůznější problémy svých klientů.

Věra Chytilová: Nejslavnější filmy

Panelstory aneb Jak se rodí sídliště

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Kalamita

Kopytem sem, kopytem tam

Šašek a královna

Faunovo velmi pozdní odpoledne

Dlouho se spekulovalo o tom, že natočí ještě druhý díl Dědictví, ale Chytilová se na filmu, který měl premiéru v roce 2014, nijak nepodílela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám