Hlavní obsah

Zemřela herečka Angela Lansburyová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 96 let zemřela americká herečka britského původu Angela Lansburyová, která se proslavila rolí Jessiky Fletcherové v seriálu To je vražda, napsala, uvedla agentura Reuters.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Angela Lansburyová na fotografii z roku 2018

Článek

Lansburyová se narodila 16. října 1925 v Londýně a za války přesídlila s matkou a bratrem do USA. Britská královna Alžběta II. ji v roce 2013 vyznamenala za zásluhy šlechtickým titulem Dáma britského impéria (DBE). V neděli by oslavila 97. narozeniny.

V 50. letech vystupovala v muzikálech na newyorské Broadwayi.

Její nejznámější rolí byla postava spisovatelky Jessiky Fletcherové v detektivním seriálu To je vražda, napsala. Mezi lety 1984 až 1996 natočila celkem 264 epizod a několik navazujících televizních filmů. Seriál získal řadu ocenění a nominací.

Lansburyová získala pětkrát cenu Tony Awards, šestkrát Zlatý glóbus, 18 nominací na Cenu Emmy a tři nominace na Oscara. Jak uvedla, přes počáteční zklamání byla nakonec ráda, že slavnou sošku nikdy nezískala. Domnívala se totiž, že by to její kariéře spíš uškodilo, než prospělo.

Foto: Profimedia.cz

Angela Lansburyová jako Jessica Fletcherová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám