Hlavní obsah

Zemřel zpěvák skupiny Bee Gees Robin Gibb

– Londýn

Zakládající člen britské skupiny Bee Gees, zpěvák Robin Gibb, v neděli zemřel ve věku 62 let. Po dlouhém boji podlehl rakovině. Oznámily to agentury s odvoláním na sdělení zpěvákovy rodiny na jeho oficiální webové stránce.

Robin Gibb - Juliet (videoklip z roku 1983 a živé vystoupení z roku 2008)

 
Článek

Zhruba před 18 měsíci diagnostikovali lékaři Gibbovi nádor na tlustém střevě. Později se rakovinné bujení projevilo i v játrech. Počátkem roku to vypadalo, jako kdyby Gibb nad nemocí zvítězil. V polovině dubna byl ale hospitalizován se zápalem plic a upadl do kómatu. Z něj se sice po několika dnech téměř zázračně probral, když mu rodina pouštěla jeho poslední skladbu The Titanic Requiem. Nakonec se ale musel podrobit ještě jedné operaci zažívacího traktu.

Podobnými střevními problémy trpělo i Robinovo dvojče Maurice, který zemřel v roce 2003 na neprůchodnost střev.

Foto: ČTK/PA

Robin Gibb na snímku z roku 2008

Robin Gibb tvořil spolu se svými bratry Mauricem a Barrym zpěvácké trio Bee Gees, které patřilo mezi nejpopulárnější hudební skupiny světa. Bratři narození v Británii svou kariéru odstartovali v Austrálii. V 60. a 70. letech se proslavili zejména disko hity z filmu Horečka sobotní noci, za které kapela Bee Gees získala cenu Grammy.

Mezi nejznámější písně skupiny patří Massachusetts, To Love Somebody, How Deep Is Your Love, Stayin' Alive, Night Fever nebo Guilty. Jejich písně převzala také řada dalších umělců.

Bee Gees - How Deep Is Your Love

Bee Gees patří s 200 milióny prodanými alby ke komerčně nejúspěšnějším popovým umělcům.

Bratři Gibbové se narodili na britském ostrově Man, jejich otec byl bubeník a vedoucí kapely. Brzy se přestěhovali do Austrálie, kde také v roce 1958 založili Bee Gees. Název skupiny je zkratkou z Brothers Gibb (bratři Gibbovi).

První hity jako Massachusetts měli Bee Gees v 60. letech, kdy se také vrátili do Británie. Koncem 60. let Robin ze skupiny kvůli sporům s bratrem Barrym odešel, ale za dva roky se vrátil. V 70. letech se nějakou dobu hledali, ale pak změnili styl, soustředili se na taneční písničky a dostali pozvání k filmu Horečka sobotní noci.

Snímek z roku 1977 a písničky jako How Deep Is Your Love, You Should Be Dancing, Stayin' Alive a Night Fever se staly ihned hity. Přinesly novou popularitu Bee Gees a udělaly hvězdu z představitele hlavní role, Johna Travolty.

S odchodem diska se Bee Gees v 80. letech soustřeďovali spíše na produkování a skládání písniček pro jiné interprety, například pro Dianu Rossovou, Barbru Streisandovou, Dionne Warwickovou, Celine Dionovou, Dolly Partonovou, Kennyho Rogerse nebo pro dívčí trio Destiny's Child. Bratři Gibbové kromě toho měli řadu sólových projektů, jejichž úspěch ale nepřekonal jejich společné desky.

Robin Gibb je druhou hvězdou disko éry, která v minulém týdnu zhasla. Ve čtvrtek podlehla také rakovině americká zpěvačka Donna Summerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám