Hlavní obsah

Zemřel sochař a kovář Karel Meloun

Ve věku 72 let zemřel 25. června sochař a umělecký kovář Karel Meloun z Klášterce nad Ohří. Informaci zveřejnila radnice města na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Karel Meloun připevňuje desku o Mikulášovi z Kadaně na kadaňskou radnici.

Článek

Karel Meloun se původně vyučil soustružníkem kovů, kovářem a zámečníkem a poté studoval muzejní konzervaci. Do roku 1991 pracoval v Okresním muzeu v Chomutově jako konzervátor a poté už jako umělec na volné noze.

Restauroval chladné a palné zbraně, tvořil pomníky, sochy a další díla. Jeho poslední prací byl oltář nazvaný Klášterecká Madona a Ježíšek z Agary a Ciboušova, kterou umístil do soukromé kaple nedaleko kláštereckého náměstí.

Další díla jsou vystavena na kláštereckém zámku, v kostele, na radnici, v lázních. Na náměstí stojí socha nazvaná Pocta kláštereckým Brokoffům.

Foto: Profimedia.cz

Karel Meloun s originálním mramorovým podstavcem karlovarské busty Johanna Wolfganga Goetha.

Foto: Profimedia.cz

Replika orloje v Kadani

Velmi výrazná je replika pražského orloje, která stojí na nábřeží pod hradem v Kadani. Meloun je také autorem bronzové desky na kadaňské radnici, která vyvrací mýtus o mistru Hanušovi. Skutečným autorem orloje je totiž mistr Mikuláš z Kadaně. Pohádku o Hanušovi rozšířil spisovatel Alois Jirásek.

Pražský orloj stvořil mistr z Kadaně, Jirásek nás napálil

Kultura

Nově zvoleného prezidenta Václava Havla kdysi Meloun v Chomutově požádal o otisk ruky a po letech ho použil do Obelisku Pravdy a Lásky JHVH.

Ponurá detektivka z okolí Kadaně

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám