Hlavní obsah

Zemřel Jiří Havel, fotograf Krkonoš i míst z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhé nemoci zemřel 28. října ve věku 91 let český fotograf Jiří Havel. Proslavil se zejména snímky z Krkonoš, které fotil více než šedesát let. Vydal více než dvacet fotografických knih.

Foto: Jiří Heller

Jiří Havel procestoval celý svět.

Článek

Fotografoval hory a vůbec přírodu celého světa. Snímky pořídil nejenom doma v milovaných Krkonoších, ale i v Himálaji, Andách, Alpách, Africe, USA, Patagonii či Austrálii. Publikoval je v knihách, na výstavách, v novinách, časopisech i mnoha jiných obrazových publikacích.

„Jiří Havel byl fotografický guru, který u nás z mého pohledu v roli vynikajícího krajinářského fotografa nahradil Viléma Heckela, jenž byl první. Navázal na jeho činnost. O Havlovi se mluví jako o fotografovi Krkonoš, což je samozřejmě pravda. On ale procestoval spoustu hor v celém světě, jeho snímky jsou ze všech kontinentů. Byl vynikající fotograf s citem pro kompozici, světlo i atmosféru. Byl také, jako mnoho fotografů, autodidakt. Neměl žádné fotografické školy, šlo to z něho, z jeho vášnivosti pro fotografování,“ řekl Právu místopředseda trutnovského fotoklubu KDÚ a Havlův kolega Ctibor Košťál.

Jiří Havel se narodil 9. dubna 1931 v Horní Branné. Studoval na Gymnáziu ve Vrchlabí, dva roky byl zaměstnán v Autozávodech Vrchlabí jako kreslič a potom vystudoval Vysokou školu železniční v Praze. Rád cestoval a čím dál více se v té době věnoval fotografování. V roce 1980 se stal fotografem na volné noze.

Byl členem Svazu výtvarných umělců, později Unie výtvarných umělců a Asociace fotografů České republiky. V roce 1997 dostal Kulturní cenu města Trutnova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám