Hlavní obsah

Zemřel hudebník Michal Ambrož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 68 let v pondělí zemřel rockový zpěvák, kytarista, skladatel a textař Michal Ambrož. ČTK o tom informoval jeho spoluhráč Radovan Jelínek. Ambrož byl známý jako frontman skupin Jasná Páka, Hudba Praha, Divoký srdce a Michal Ambrož a Hudba Praha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Ambrož

Článek

Narodil se 23. ledna 1954 v Havlíčkově Brodu. Po absolvování gymnázia vystudoval Státní konzervatoř v Praze, obor klasická kytara. Začínal jako folkový hráč, od patnácti let byl členem několika žánrových skupin. V roce 1981 stál u zrodu pražské skupiny Jasná Páka. Jejím členem byl i bubeník David Koller.

„Končil jsem konzervatoř, učil jsem děti hrát na kytaru a přemýšlel, co bude dál. S mou tehdejší partnerkou a pozdější ženou jsme se rozhodli založit kapelu. Jmenovala se Mrňous Singers, na bicí v ní hrál David Koller a zpíval Dáda Albrecht, pozdější členové Jasné Páky. Hodně jsme zkoušeli, ale odehráli jsme jenom jeden koncert. Následně jsme se rozhodli založit si novou kapelu, vykašlat se na politiku a dělat si, co budeme chtít. Dali jsme si název Jasná Páka,“ vzpomínal Ambrož v rozhovoru pro Novinky.

Michal Ambrož z Jasné Páky: Chtěli jsme se jenom bavit

Kultura

Ve své první fázi skupina existovala jen dva roky, potom přišel zákaz kvůli článku Nová vlna se starým obsahem v tehdejším časopisu Tribuna. Na scénu se vrátila až v roce 2008.

V roce 1984 někteří její členové pokračovali dál po názvem Hudba Praha. „Dědeček baskytaristy Jiřího Plecha Novotného, v jehož domku ve Střešovicích v Praze jsme zkoušeli, zdravil muzikanty slovy: ‚Hudba! Praha!‘. Nám to přišlo tak pitomé a neškodné, že jsme si je dali do názvu,“ řekl Novinkám před časem Ambrož.

Kapela existovala ve třech obdobích, to poslední začalo v roce 2009. Ambrož byl na přelomu devadesátých a nultých let také členem skupiny Divoký srdce. V roce 2016 vydal ve spolupráci s muzikantem a producentem Davidem Kollerem album Srdeční příběh.

Moderoval pořady na Radiu Beat a kromě hudební činnosti řídil provoz malé vodní elektrárny na řece Sázavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám