Hlavní obsah

Zemřel herec Norbert Lichý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Herec Norbert Lichý, jedna z nejvýraznějších tváří ostravského Divadla Petra Bezruče, zemřel v Ostravě ve věku 59 let. Ve čtvrtek o tom informovalo divadlo na svých webových stránkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Norbert Lichý na snímku z roku 2016

Článek

Charismatický divadelní herec se narodil 29. prosince 1964, jeho otcem byl režisér, dramatik a herec Saša Lichý. Poprvé na divadelním jevišti stál už jako dítě ve svých devíti letech.

„Nebylo mi úplně dobře. Zvláště když mi dali kostým, bílé štrampličky a baret, připadal jsem si trošku jako debil. Nicméně to prostředí je magické. S tatínkem jsem se chodil dívat na zkoušky, dělal často pohádky a já viděl celý jeho repertoár. Také orchestřiště mě fascinovalo. Pozorovat, jak tam sedí v té díře muzikanti…,“ zavzpomínal v jednom rozhovoru pro Právo.

Ikona Divadla Petra Bezruče

Je mimo jiné držitelem Ceny Thálie, kterou získal v roce 2009 za roli Mendela Singera v inscenaci Job. Během své kariéry ztvárnil desítky výrazných rolí a byl ikonou Divadla Petra Bezruče, v jehož angažmá působil bez přestávky od roku 1987. 

Mezi jeho nejvýraznější role, které tam ztvárnil v posledních letech, patří například Lízal v Maryši bratří Mrštíků (2018), pan Koprfkingl ve Spalovači mrtvol (2016), Sládek v Havlově Audienci (2014) nebo Harpagon v Moliérově Lakomci (2018).

Foto: Petr Hrubeš

Norbert Lichý jako starý Karamazov v inscenaci Bratři Karamazovi Divadla Petra Bezruče

Herec Norbert Lichý i přes svůj výrazný talent nebyl po maturitě na gymnáziu přijat na JAMU, a tak v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá tehdejšího Severomoravského divadla Šumperk. Necelé dva roky působil v Divadle loutek Ostrava, ale jinak většinu svého života strávil v Divadle Petra Bezruče.

Kromě divadla se věnoval také filmovému a televiznímu herectví, velmi úzce spolupracoval s Českou televizí a Českým rozhlasem. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas Neviditelný herec za četbu z kultovního románu Henriho Charriéra Motýlek.

Nevyhýbal se ani práci pro internetové televize. Až ikonickou roli, vtipného rolbaře, si zahrál mimo jiné v internetovém seriálu scenáristy Petra Kolečka pro TV Seznam z hokejového prostředí Lajna. Ten se dočkal tří sérií.

Norbert Lichý (1964–2024)

  • Narodil se 29. prosince 1964 v Ostravě. Jeho otec byl režisér, herec a dramatik Saša Lichý.
  • Hrát začal už v devíti letech, v divadle. Živit ho divadlo začalo o deset let později, v Šumperku. Působil tam mimo jiné s Miroslavem Etzlerem nebo Jiřím Dvořákem.
  • Od roku 1987 působil v Divadle Petra Bezruče, které bylo jeho domovskou scénou.
  • Kromě herectví se věnoval hudbě a skládání scénické hudby, namlouval audioknihy, dokumenty, daboval.
  • Opakovaně zdůrazňoval, že doma je v Ostravě a nikam se stěhovat nebude.
  • Jeho divadelní kariéra je závratná. Hrál mimo jiné - jak uvádí ČSFD - Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi, Antonína Důru v Rozmarném létu... Za roli Mendela Singera, ve hře Job od Josepha Rotha, byl v roce 2009 oceněn Cenou Thálie.
  • Podobně činorodý byl také ve filmu, v televizi, kde odehrál stovky rolí.

Norbert Lichý: Žiju s maminkou. No a co

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám