Hlavní obsah

Zemřel František Segrado, zpěvák z Valašska

Právo, Jaroslav Špulák

Ve věku 66 let zemřel v sobotu po dlouhé nemoci zpěvák, herec a výtvarník František Segrado. Přestože se prosadil až v pozdějším věku, byl na hudební scéně vnímán jako výrazná osobnost. Čtyřicet let účinkoval v nejrůznějších skupinách, znám byl svou účastí v projektech Petra Hapky a Michala Horáčka.

Foto: Právo - Jaroslav Špulák

František Segrado nazpíval i poslední písničku Petra Hapky.

Článek

Segrado, který se narodil 8. ledna 1955 ve Vsetíně, vystupoval čtyřicet let s nejrůznějšími kapelami, mimo jiné s Dobrohoští, Irish Dew či Čechomorem. Stylově se pohyboval mezi folklórem, folkem a rockem.

V roce 2003 nazpíval dvě písničky pro Tak to chodí, společné album Michala Horáčka a Jardy Svobody z kapely Traband. S prvně jmenovaným následně spolupracoval dál, vystupoval v jeho projektu Kudykam, a i to ho přivedlo k prvnímu sólovému albu. Vyšlo v roce 2014 a jmenuje se Segrado.

„Sólovou desku jsem si přál. Zpíval jsem asi na osmnácti albech svých kamarádů, kde jsem hostoval, a také mám kapelu Veselá bída, jež je více zaměřená na folklór. Nebylo to tedy tak, že bych ještě ve studiu nic nenatočil. Sólová deska je ale něco jiného. Myslel jsem si, že si ji složím sám. Pracoval jsem na ní od svých padesáti let. Pak ale přišla nabídka od Michala Horáčka, který by do takového projektu nešel, kdyby neviděl aktivitu na mé straně. Věděl, že si s myšlenkou na desku pohrávám, a tak zavolal a řekl, že ji se mnou připraví s tím, že všechny texty budou jeho,“ řekl Segrado po vydání alba Právu.

Se zpěvačkou Ewou Farnou nazpívali pro seriál Vinaři duet Víno je grunt, s Petrem Linhartem pro jeho album Rozhledna (2015) píseň Kristýno! V roce 2016 se představil divákům v celovečerním rodinném filmu z Valašska Děda. Ztvárnil hlavní roli. Objevil se i v několika dalších filmech.

V roce 2018 vydal druhou sólovou desku V paralelním vesmíru. Podílelo se na ní více autorů, mimo jiné Radůza, Xavier Baumaxa, Petr Linhart a David Rotter.

„Některé písničky na své druhé album už jsem tedy měl předtím, než začal vznikat debut. Doplnili jsme je novějšími, některé jsme předělali, jiné zase vypadly, protože v konkurenci těch dalších neobstály. Víc se prosadily ty vážnější,“ vysvětlil Segrado v rozhovoru Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám