Hlavní obsah

Zemřel textař Eduard Krečmar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel v neděli textař Eduard Krečmar. Z pověření rodiny o tom informoval moderátor Martin Hrdinka.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel v neděli 22. října 2023 textař Eduard Krečmar (na snímku ze 14. října 2018)

Článek

Mezi skladatele, se kterými nejraději spolupracoval, patří, respektive patřili namátkou Angelo Michajlov, Karel Svoboda, Pavel Krejča, Zdeněk Barták nebo Vašo Patejdl.

Vzpomínka do nebe

Právě na Patejdla myslel nedávno i Hrdinka, který patřil k blízkým přátelům rovněž rodiny Eduarda Krečmara. Před týdnem sdílel na svém profilu na Instagramu snímek se dvěma velikány hudby, který vznikl před jedenácti lety.

„Fotka je ze sedmdesátin uprostřed stojícího textaře Eduarda Krečmara v roce 2012,“ uvedl k ní s tím, že vzpomínka patří Vašovi Patejdlovi.

Právě Krečmar patřil rovněž k hudebním stálicím česko-slovenského hudebního nebe. Jeho texty se dávno zařadily do zlatého fondu. Proslavily nejednoho zpěváka, představení a film.

Od Gotta po Vondráčkovou

Nejčastější a nejvýznamnější interpreti jeho textů jsou, respektive byli Karel Gott, Václav Neckář, Petr Novák, Josef Laufer, Marta Kubišová, Yvonne Přenosilová, Helena Vondráčková, Věra Martinová či Jitka Zelenková.

Eduard Krečmar (1942–2023)

  • Živil se jako profesionální textař a libretista. Původně sice studoval na vysoké ekonomii, ale nedokončil ji. Umění u něj vyhrálo.
  • Nejznámější texty: Mýdlový princ, Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, Šťastná ústa, Nebe, peklo, ráj, Malinká, Jen se hádej, Když jsem bejval tramp, Být stále mlád, Když jdou na mužskýho léta, Řeka slzí, A náhle z dámy bývá tramp, Hvězdičko blýskavá, S láskou má svět naději...
  • V roce 1959 byl u zrodu legendární studentské skupiny Sputnici, pro kterou začal psát své první písňové texty.
  • V roce 1967 uvedlo divadlo Rokoko dílo Pavla Vrby a Eduarda Krečmara Listy důvěrné. Začal pracovat i pro další divadla s malými scénami, mimo jiné Semafor, Paravan a Apollo.
  • Velmi často se objevují i jeho texty v mnoha českých filmech, namátkou ve filmech Metráček (1971), v hudební televizní pohádce Zlatovláska (1973), Lví král (1994), Zdivočelá země (1997), v televizním seriálu Hotel Herbich (1998), v pohádce Anděl Páně (2005).

Reklama

Související témata:
Eduard Krečmar

Výběr článků

Načítám