Hlavní obsah

Zemřel Bradley Stratton, Američan, který ovlivnil českou hudební scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 55 let podlehl ve středu infarktu americký hudebník, zpěvák a skladatel Bradley Stratton. V devadesátých letech působil na české hudební scéně a byl její výraznou osobností. Proslul zejména jako šéf skupin Circus Praha a Snake Eaters. V české metropoli působil šest let.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Stratton na archivním snímku.

Článek

Stratton předtím vystudoval na univerzitě v americkém Mainu filozofii a náboženství, ve školní kapele hrál na saxofon, pracoval v právnické firmě. Do porevoluční Prahy přicestoval se svými kamarády. Založil tam kapely Circus Praha, Snake Eaters anebo Aurobora. První dvě byly velmi populární jak u fanoušků, tak u českých hudebníků.

„Do Prahy jsme přijeli na jaře 1992 s kamarádem Mattem. Jeli jsme na výlet. Bydlel v ní už další náš kamarád, malíř. Přijeli jsme za ním a zažili strašnou euforii, která v Praze v té krásné porevoluční době byla. Moc se nám tam líbilo a rozhodli jsme se v ní nějaký čas zůstat. Líbilo se nám v ní pořád víc, pobyt jsme si neustále prodlužovali. Potom jsem o Vánocích volal domů s tím, že v Praze zůstanu a vůbec netuším, kdy se vrátím. Nakonec jsem se vrátil až v listopadu 1998,“ vzpomínal v magazínu Proti šedi na svůj příjezd Stratton.

Po svém odjezdu se do České republiky pravidelně vracel. Dojížděl za přáteli a také za muzikou. Se svými kapelami se příležitostně objevoval na pódiích.

„Mnozí lidé, které jsem potkal v Praze, se stali mými životními přáteli,“ dodal ještě před časem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám