Hlavní obsah

Zemřel akademický malíř a grafik Jiří Bouda

– Praha

Ve věku 81 let zemřel v neděli akademický malíř a grafik Jiří Bouda. Poslední rozloučení s ním se bude konat v pondělí 31. srpna ve 14:00 ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze, oznámilo Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Syn akademického malíře Cyrila Boudy zachycoval ve svých litografiích a kresbách hlavně krajinu a městskou architekturu a také lokomotivy a vlaky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Akademický malíř a grafik Jiří Bouda na snímku z roku 2007.

Článek

Jiří Bouda je podepsán rovněž pod návrhy a rytinami poštovních známek, opět především s tématem železnice. Z tohoto oboru jsou také jeho ilustrace knih a publikací, převážně populárně naučné literatury. Vlaky a cestování byly už od dětství Boudovou srdeční záležitostí.

Vystudoval Státní grafickou školu a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Ihned poté začal pracovat jako signalista na nádraží v Praze-Bubenči. Výtvarné práci se naplno věnoval od první poloviny 60. let, členem sdružení Hollar byl od roku 1989.

Se svou ženou Janou se Jiří Bouda též podílel na restaurování poničeného papírového Langweilova modelu Prahy v pražském městském muzeu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám