Hlavní obsah

Zemřel Adam West, představitel kultovního Batmana

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Americký herec Adam West, kterého proslavilo zejména seriálové ztvárnění komiksového Batmana v šedesátých letech minulého století, zemřel v sobotu v 88 letech po krátkém boji s leukémií. Informovala o tom jeho rodina.

Adam West ve filmu Batman

 
Článek

Adam West, vlastním jménem William West Anderson, hrál netopýřího hrdinu v dnes již kultovním americkém televizním seriálu Batman v letech 1966 až 1968. Po první sezóně v roce 1966 byl do kin uveden i stejnojmenný film.

Foto: Profimedia.cz

Herec Adam West na snímku z loňského října

Seriál byl specifický především tím, že Batmanův svět nebral zas tak vážně jako například poslední filmy s okřídleným hrdinou. Batman spolu se svým pomocníkem Robinem tak používali různá zařízení a udělátka jako Batžebřík, Batdalekohled nebo legendární Batodpuzovač žraloků.

Právě kvůli v podstatě parodickému pojetí Batmanových dobrodružství si seriál během padesáti let vysloužil kultovní status.

V poslední době již West příliš hereckých příležitostí nedostával, za zmínku stojí seriál Family Guy, kde West namluvil postavu starosty města Quahog.

West se narodil v roce 1928 ve městě Walla Walla ve státě Washington. S hereckou kariérou začal v padesátých letech na Havaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám