Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: V Museu skla Portheimka vystavuje i Alena Matějka

Právo, jaš

Za momentálně zavřenými dveřmi pražského Musea skla Portheimka je stálá expozice skla a v přízemí výstava Omnia mea, která představuje autorskou tvorbu sochařky Aleny Matějky.

Foto: Odnřej Kocourek

Z expozice Omnia mea sochařky Aleny Matějky.

Článek

Díla výrazných sklářských umělců jsou ve stálé expozici nainstalována tak, aby podtrhla její barokní atmosféru. Barokizující tendence, které procházejí dějinami umění, se totiž projevují i v moderním uměleckém skle. Proto je propojení prostoru Portheimky a tohoto materiálu adekvátní a přirozené.

Jednotlivé prostory navozují náladu míst sloužících v oné době k reprezentaci, povzbuzení duše, zábavě a potěše oka. Jmenují se Kaple, Hodovní síň, Mramorový sál, Krajina, Kabinet a Divadlo.

V nich jsou k vidění díla Stanislava Libenského, Jaroslavy Brychtové, Reného Roubíčka, Miluše Roubíčkové, Jaroslava Koléška, Bořka Šípka, Martina Janeckého, Vladimíra Kopeckého, Jiřího Šuhájka a dalších.

Foto: Ondřej Kocourek

Stálá expozice skla.

Alena Matějka žije částečně v Čechách a částečně ve Švédsku. Výstava Omnia mea v Portheimce nabízí vůbec první komplexnější pohled na její tvorbu. Inspiruje se v ní přírodou, mýty, příběhy lidské civilizace i každodenním životem.

V expozici jsou prezentovány skulptury inspirované archaickým či mytickým tvaroslovím. Instalaci propojují vycpaná zvířata v kombinaci se skleněnými objekty, v nichž autorka ironizuje některé zažité hodnoty. K vidění jsou i díla, v nichž se vrací k rodinným vzpomínkám.

Foto: Ondřej Kocourek

Z výstavy výtvarnice Aleny Matějky.

„Pracuji se sklem jako s hmotou přírodní, která postrádá dokonalost a exaktnost umělé hmoty, neukazuje svou krásu bez vady. Své sochy opracovávám tak, aby byly příjemné na omak. Nesahat na ně je jako dívat se na dort a nemoci ho sníst,“ říká Alena Matějka.

Její výstava potrvá minimálně do konce dubna letošního roku. Bližší informace na webových stránkách Musea skla Portheimka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám