Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: GASK a vizionářský scénograf Josef Svoboda

Právo, rea

Další z výstavních síní, kterou chceme představit v nepravidelném seriálu Ze zavřených galerií, je Galerie středočeského kraje GASK. Ta má kromě jiného pro své návštěvníky připravenou výstavu světově uznávaného českého scénografa Josefa Svobody, od jehož narození loni v květnu uplynulo sto let.

Foto: GASK

Josef Svoboda a jeho svět.

Článek

Rodák z nedaleké Čáslavi se do dějin divadla zapsal jako vizionář, který neúnavně propojoval svět vědy a umění, a inovátor v oblasti světelných technologií. Jeho dílo se stalo fenoménem už za jeho života a jedinečným kulturním dědictvím zůstává dodnes. Během téměř šedesátileté kariéry realizoval doma i ve světě na sedm set divadelních inscenací. Spolu s týmem spolupracovníků stál u zrodu divadelního fenoménu Laterny magiky i u výstavních experimentů nových vizuálních forem – polyekranu a polyvize.

Od šedesátých let se proslavil spoluprací s významnými zahraničními scénami, například s Metropolitní operou v New Yorku, Wagnerovskými hudebními slavnostmi v Bayreuthu či s Operou nationale v Paříži a s vynikajícími světovými tvůrci, jakými byli Laurence Olivier, Leonard Bernstein nebo Friedrich Dürrenmatt.

Výstava, připravená ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Josef Svoboda – scénograf, obsahuje v chronologickém přehledu sled Svobodových divadelních realizací, které doprovází výběr z autorova obsáhlého archivu – kresby, studie a makety.

Multimediální expozice, jejímiž autory jsou výtvarníci Daniel Hanzlík a Pavel Mrkus, tlumočí Svobodovu vizi živého a magického divadelního prostoru jako silný vizuální a emocionální zážitek.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám