Hlavní obsah

Zánik samoty Berhof. Audiokniha jako artefakt

Právo, Ilja Kučera ml.

Bez nadsázky lze prohlásit, že právě vydaná audioknižní podoba románu Vladimíra Körnera Zánik samoty Berhof přichází ke svým posluchačům jako skutečný artefakt. Jinými slovy se jedná o titul připravený se zjevně velkou péčí a po všech stránkách dotažený.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Vše začíná už obálkou, které dominuje reprodukce obrazu výtvarníka Petra Šeredy, inspirovaná touto knihou a namalovaná právě k tomuto vydání. S obrovským citem a přesvědčivostí se těžkého, temného a současně jazykově bohatého textu zhostil herec Igor Bareš v režii Romana Štolpy.

Podstatnou součástí je i hudební složka. Je dílem skladatele a zpěváka Ravena, přičemž původní hudba se prolíná s úryvky tří starých, teskně křehkých německých lidových písní včetně vánoční O Tannenbaum. Až mimosvětsky éterickým hlasem je nazpívala Mariami Wolosatsch, šestnáctiletá studentka z Regensburgu. Mimochodem tedy dívka stejně stará jako románová postava Ulrika.

Román smutku a beznaděje

Zánik samoty Berhof je románem smutku a beznaděje. Odehrává se v pohraničí na česko-německo-polském pomezí počátkem podzimu roku 1945.

Vysídlený, odlidštěný kraj sužují ozbrojené bandy werwolfů, nacistů, kteří se nehodlají smířit s koncem války a se zbraněmi v ruce terorizují české obyvatelstvo na vysídleném území.

Vladimír Körner, který sám jako dítě na konci války získal otřesné životní zkušenosti, popisuje postavy, jejich pohnutky a prostředí s mimořádným, až básnickým citem. Jeho kniha, původně vydaná v roce 1973, se o deset let později dočkala filmového ztvárnění v režii Jiřího Svobody. Patří nesporně k zásadním dílům české poválečné literatury.

Samozřejmě se nejedná o poslouchání jednoduché, zábavné, natož pak veselé. I v tomto ohledu jde o ne úplně obvyklý počin na audioknižním trhu, který se svou velkou většinou orientuje spíše na literaturu oddechovou, detektivní či humoristickou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám