Hlavní obsah

Žádný Viewegh, Češi si v knihovnách nejvíc půjčují Vondrušku a Žítkovské bohyně

Nejpůjčovanějším českým autorem ve veřejných knihovnách byl loni opět spisovatel historických románů Vlastimil Vondruška. Ve fondech těchto knihoven má 77 děl, u kterých knihovníci evidovali 28 774 výpůjček. Vondruškovy knihy si lidé nejvíce půjčovali i loni a předloni. Nejpůjčovanější knihou roku 2013 od českého autora byly Žítkovké bohyně Kateřiny Tučkové.

Foto: archív Vlastimila Vondrušky

Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška

Článek

Ze zahraničních autorů si čtenáři nejvíce půjčovali knihy autorky romantických a detektivních románů Nory Robertsové píšící také pod pseudonymem J. D. Robb a Sara Hardesty. Knihovny mají 106 jejích děl a lidé si je loni půjčili více než 50 000krát. Vyplývá to ze statistiky Národní knihovny.

Žebříček nejúspěšnějších českých spisovatelů, ve kterém převažují autoři literatury pro děti a mládež a autoři orientovaní na četbu pro ženy a detektivky, pokračuje autorem detektivek Janem Bauerem s 15 115 výpůjčkami (132 titulů). Na třetím místě je Hana Parkánová-Whitton, která se mezi nejpůjčovanějšími autory objevuje poprvé (26 titulů bylo půjčeno 12 964 krát). Šestý se umístil Michal Viewegh a klasickou beletrii zastupuje pouze Karel Čapek.

V top ten nejpůjčovanějších knih je Viewegh na druhém a třetím místě za Tučkovou se svými tituly Mráz přichází z Hradu a Mafie v Praze. V tomto žebříčku jsou čtyři Vondruškovy knihy na pátém, šestém, sedmém a desátém místě. Do první desítky tentokrát neproniklo žádné dílo z kategorie tradiční povinné školní četby.

I mezi nejpůjčovanějšími zahraničními autory jsou nejvíce autoři detektivek, románů pro ženy či pro děti. Druhá byla se 47 251 výpůjčkou autorka historické ságy Dynastie Morlandů Cynthia Harrod-Eaglesová, třetí stálice ženské literatury Danielle Steelová (31 032 výpůjček) a těsně za ní s více než 30 000 výpůjček rakouský spisovatel knih pro děti Thomas Brezina, který má v knihovnách 120 děl.

Padesát odstínů šedi

Nejpůjčovanější knihou zahraničního autora ovšem loni bylo Padesát odstínů šedi od E. L. Jamesové. V první desítce jsou opět jako v předchozích dvou letech detektivky Stiega Larssona z trilogie Milénium. Pořadím nejpůjčovanějších knih v roce 2013 výrazně zahýbaly děti, které do první desítky prosadily celkem šest dílů Deníků malého poseroutky od Jeffa Kinneyho (více než 1300 výpůjček). Deníky pomalu vytlačují Harryho Pottera, který řadu let vládl dětské četbě. Z předních míst nejpůjčovanějších knih se pomalu vytrácí autoři bestsellerů minulých let jako například Paolo Coelho a Stephanie Mayerová.

2013 - nejpůjčovanější autoři

1. Vondruška Vlastimil

2. Bauer Jan

3. Parkánová-Whitton Hana 

4. Řeháčková Věra

5. Körnerová Hana Marie

6. Viewegh Michal

7. Francková Zuzana

8. Kubátová Táňa

9. Cimický Jan

10. Fuchsová Irena  

Ve všech veřejných knihovnách bylo loni registrováno 41,5 miliónu výpůjček. Předmětem analýzy NK byly přibližně tři milióny výpůjček, tedy asi 7,5 procenta z nich; zahrnovaly 47 392 různých titulů. Tato půjčovaná díla byla původně napsaná v 64 jazycích. Největší podíl (53 procent) představovala díla vytvořená v angličtině, 31,6 procenta tvořila díla v češtině. Všechny ostatní jazyky tvořily dohromady 15 procent. V posledních třech letech knihovníci sledují, že se více půjčují knihy přeložené z angličtiny a zároveň klesá zájem o díla v češtině i ostatních jazycích.

Reklama

Výběr článků

Načítám