Hlavní obsah

World music hitparádu vedou Sierra Leone's Refugee All Stars

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sierra Leone’s Refugee All Stars (SLRAS) je dost krkolomný název pro hudební skupinu, ale obsahuje skutečný příběh. Lidé, kteří utekli před vražděním v Sierra Leone, skončili většinou v západoafrických uprchlických táborech. Z naprostého zoufalství se pokusili dostat muzicírováním a potkal je překvapivý úspěch.

Článek

SLRAS objeli už se svým debutem Living Like a Refugee většinu světa a letos vydali druhou desku, Rise & Shine, která se vyšphala na první místo world music hitparády WMCE.

Mají za sebou vystupování s Aerosmith a americkou soulovou legendou Mavis Staplesovou, podporují je i Keith Richards, Paul McCartney či Angelina Jolie. Skupině kolem kapelníka a hlavního autora písní Reubena M. Koromy se zkrátka podařilo dostat z úplného pekla téměř do ráje.

Řada muzikantů byla zmrzačena povstalci během bojů v Sierra Leone, ale jejich hudba zní přesto (nebo spíš právě proto) jako oslava. Písničky sice v textech řeší politiku, zároveň ale zpěv plný naděje přetavuje negativní zkušenosti v optimismus. Jejich syrová směs folku a reggae tak ve výsledku přináší velice pohodovou atmosféru.

Natáčení Rise & Shine zahájili v Sierra Leone a dokončili v New Orleans s producentem Stevem Berlinem. K nahrávce svou troškou přispěli tamní muzikanti jako Troy “Trombone Shorty” Andrews, Bonerama a Washboard Chaz. Africké perkuse, kytaru, baskytaru a neškolené zpěváky tak citlivě doplnila dechová sekce.

Hudba SLRAS není dokonalá, nesnaží se být kdovíjak originální a neprošla rukama elektronických zvukových kouzelníků. Místo dnes tolik rozšířeného chladného perfekcionismu nabízí obyčejnou dřevěnou nedokonalost a zpěv možná ne vždy přesný, ale prosvícený pravými nezpochybnitelnými emocemi.

Výběr článků

Načítám