Hlavní obsah

Výstavu fotek Jiřího Havla si lze odnést domů

Právo, Jiří Heller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku března byla spolu se zahájením výstavy krkonošského rodáka fotografa Jiřího Havla pokřtěna v Galerii Veselý výlet v Peci pod Sněžkou jeho již dvacátá čtvrtá obrazová publikace. S názvem z oboru úspěšných hudebních skupin The Best of.

Foto: Jiří Heller

Jiří Havel u svých fotografií.

Článek

Možno podotknout, že Jiří Havel ale ve své profesi takovou rockovou hvězdou je. Jeho první knihou byly snímky krkonošské fauny Květena Krkonoš, která vyšly v roce 1959. Následovaly knihy věnované především Krkonoším i dalším světovým velehorám a národním parkům.

Havel své fotografické vzdělávání nabýval samostudiem. Postupně dospěl od fotografií a fotoaparátů zájmových po výstavní kompozice a nejkvalitnější velkoformátové profesionální kamery. Vyhlédnutému tématu vždy věnoval obrovské úsilí.

Po nalezení vhodného námětu fotografie a kompozice se opakovaně i v rozmezí několika let, často v nočních hodinách, vydával na vrcholky hor, aby vytvořil další variace záběrů, u nichž významotvorným prvkem byla aktuální meteorologická situace při rozbřesku. Nebo krátce před ním, obdobně na sklonku dne.

Kniha The Best of obsahuje výstižnou předmluvu Jana Pohribného, prezidenta Asociace profesionálních fotografů České republiky, šest kapitol fotografií mapujících stěžejní autorova témata a zdařile sepsaný a čtivý životopis, v němž se Havel vlastním vyprávěním a dobovými snímky vrací k významným bodům svého osobního i fotografického života. Názvy kapitol výstižně popisují jejich obsah: Příroda zblízka, Lesy, Voda, Krajiny domova, Krajiny světa a Lidé.

Jiří Havel k této dva kilogramy vážící knize, vytvořené s důrazem na všechny její složky, od výběru snímků přes grafiku, výběr papíru a kvalitu tisku a vazby, říká: „S radostí ji nyní držím v ruce, je to pro mě nejdůležitější publikace. Životní dílo.“

Jiří Havel obdržel v roce 2016 nejvyšší titul Asociace profesionálních fotografů České republiky Osobnost české fotografie, a to za dlouhodobý přínos fotografii.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám