Hlavní obsah

Vysílací rada kárá Novu, ČT a Prima dostaly pokuty

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila správní řízení s televizí Nova kvůli filmu Sex ve městě, odvysílaného v sobotu 7. května od 20.00 hodin.

Článek

Film obsahoval krátce po svém zahájení hned tři sexuální scény, což by podle členů rady mohlo narušit zejména mravní vývoj dětí a mladistvých. „A to především předčasným probuzením zájmu o sexuální oblast,“ píše se v zápise z jednání rady, které má Právo k dispozici.

Nova to také od vysílací rady schytala za soutěž Česko Slovenská SuperStar (1. května od 20.00 hodin), ve které padly, rovněž krátce po zahájení pořadu, nepublikovatelné vulgarismy.

Česká televize dostala pokutu

„Zelený mužík“ v reklamě sponzora Alza.cz přijde veřejnoprávní televizi, pokud se neodvolá a nevyhraje soud, na sto tisíc korun. Radní odůvodňují pokutu tím, že spot neplnil znaky spotu, byl reklamní a přeháněl v kvalitách nabízeného zboží.

A ještě něco na reklamě radním vadí. „Pro prezentaci zboží využívá příběh animaci, ve které se zelený mužíček ohání laserovým mečem. Právě takový laserový meč proslul díky sérii Hvězdných válek, daný spot je tak možno vnímat jako jistou parafrázi tohoto filmového zpracování, spot tedy vytváří reklamní příběh. Spot ve svém komplexním vyznění zásadně představuje prezentaci výrobků sponzora, nikoli oznámení o sponzorování pořadu,“ uvádějí radní.

Dalších sto tisíc korun pokuty dostala ČT za sponzora Garmin za obdobné důvody jako u předchozího sponzora.

Ani Prima nezůstala bez šrámu. Rada ji uložila pokutu 50 tisíc korun za sponzora Lighthouse, který nabízel k nákupu nemovitosti, které vychvaloval, čímž se sponzorský spot změnil v reklamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám