Hlavní obsah

Vrací se GEN, první uvede Hanu Zagorovou

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po patnáctileté přestávce se na obrazovku České televize vrací dokumentární cyklus GEN neboli Galerie elity národa, který od ledna 1993 představil více než 180 významných osobností a stal se tak dosud nejrozsáhlejším dokumentárním projektem veřejnoprávní televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První portrét bude věnován Haně Zagorové.

Článek

První čtvrthodinový portrét se v neděli 15. ledna od 20 hodin na ČT 1 bude věnovat populární zpěvačce Haně Zagorové, další díly se zaměří například na Madeleine Albrightovou, Petra Pitharta, Danu Drábovou, Zdeňka Sternberga nebo Jiřího Drahoše, ale také modelku Evu Herzigovou a herce Jiřího Bartošku.

GEN pro televizi vyvinulo a natáčí filmové studio Febio režiséra Františka Feniče a vznikl jako jeden z několika společných projektů Febia a nynější producentky ČT Aleny Müllerové.

„Byla to pro mě nezvyklá zkušenost, protože většina rozhovorů v minulosti se tak či onak týkala mojí profese, zatímco tentokrát to bylo více osobní,“ představila Hana Zagorová s úsměvem svůj portrét, který s ní natáčel režisér Fero Fenič.

„Trochu jsem se vzpírala, protože mně přece jenom připadá fakt, že jsem prodala 11,5 miliónu desek, stejně důležitý jako skutečnost, že už jsem 40 let nejela tramvají,“ dodala Zagorová.

Režisér Karel Smyczek, který točil s Petrem Pithartem a na projektu se podílel už od jeho počátku, vzpomíná, že ho tehdy nejvíce zaujal Feničův záměr posílit sebevědomí národa a ukázat mu, na kolik vynikajících a zajímavých osobností může být hrdý.

„Myslím, že je přínosné znát v jednotlivých oblastech lidské činnosti jejich vrcholy, tím spíš české,“ vysvětluje Fenič a dodává, že jeho cílem je i spojit při natáčení osobnosti, které si budou vzájemně důvěřovat a rozumět. Například Václav Marhoul, tvůrce válečného dramatu Tobruk, tak bude režírovat portrét generála Petra Pavla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám