Hlavní obsah

Vítězem Literární ceny Knižního klubu se stal román Zítra přijde Olah Martina Sichingera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Laureátem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal Martin Sichinger s knihou Zítra přijde Olah. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. Vítěz byl slavnostně vyhlášen v úterý v Kaiserštejnském paláci v Praze.

Foto: Euromedia

Martin Sichinger s knihou Zítra přijde Olah.

Článek

Oceněnou práci vybrala porota ve složení: spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková. Předložená díla přitom hodnotí jako anonymní. Vítěz je tak překvapením i pro ně.

Odměnou vítězovi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie sto tisíc korun a originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy.

Martin Sichinger (*1967)

  • Narodil se ve Vimperku, kde chodil na gymnázium, v Plzni absolvoval pedagogickou fakultu. Pobýval na malých městech i v zahraničí, nyní žije v Praze. Je ženatý, má tři děti. Živí se jako učitel angličtiny a češtiny. Je programovým ředitelem mezinárodního festivalu Šumava Litera.
  • Za svůj románový debut Cukrový klaun získal Literární cenu Knižního klubu již v roce 2008. Poté vydal ještě další romány, řada z nich je o jeho milovaném Vimpersku – např. Smrt Krále Šumavy (2011), Duchové Šumavy (2012), Meyrovo sklo (2014), Poslední šumavská pastvina (2016), Kocovina šumavského léta (2018) a Divocí sekáči (2022).

Literární cena Knižního klubu se nezaměřuje na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Od svého vzniku v roce 1995 cíleně podporuje domácí tvůrce.

Letošní vítěz, román Zítra přijde Olah zavádí čtenáře do doby normalizace, na jednu základní školu, mezi kluky, kteří vyrůstají v 80. letech nedaleko západní hranice, ale přitom v socialistickém Československu.

Pravdivé legendy z prostředí bývalé Šumavy

Kultura

Martin Sichinger: Ze čtyřiceti nakladatelů odpoví jeden

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zítra přijde Olah - Martin Sichinger

Reklama

Související témata:
Kniha Zítra přijde Olah
Martin Sichinger
Literární cena Knižního klubu

Výběr článků

Načítám