Hlavní obsah

Vinx z Jungle Funk přiveze nápaditou fúzi world music a soulu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák a perkusionista Vinx, který u nás vystupoval s dobře známou formací Jungle Funk, přijede zazpívat sólově. Jeho uhrančivá směsice jižanského soulu, jazzu a karibských vlivů je méně hlasitá než Jungle Funk, ale o nic horší. Můžete se přesvědčit v Praze (21. ledna, Palác Akropolis), v Ústí nad Labem (25. ledna) a v Ostravě (26. ledna).

Článek

Vinx se prý hodně snaží, aby nezněl „jako někdo“, a to se mu poměrně daří, jeho sólové počiny se dají přibližně popsat jako Bobby McFerrin říznutý Donnym Hathawayem. V trojici s kytaristou a perkusionistou si uvolněně pohrávají s různými formami černé muziky, spojují staré a nové a ledacos objevují.

Vinx v minulosti spolupracoval s hvězdami jazzu, soulu a blues, např. s Herbiem Hancockem, B. B. Kingem, Stevem Wonderem a Robbenem Fordem, ale také se Stingem nebo Lou Reedem. Se Stingem absolvoval celé světové turné jako předskokan a na jeho závěr společně koncertovali v Carnegie Hall, kde je natáčela MTV.

V Česku je nejznámější jeho projekt Jungle Funk, v němž se spojil s bubeníkem Willem Calhounem a basistou Dougem Wimbishem. Jejich koncerty si u nás získali vynikající pověst, kromě toho však Vinx vydával i kvalitní sólová alba. V Praze prý pozve na pódium některé z českých hudebníků, se kterými se spřátelil.

Anketa

Oznámkujte ukázky jako ve škole:
1
75 %
2
8,3 %
3
0 %
4
0 %
5
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám