Hlavní obsah

Vilém Čok vydal album Běž pro ty šproty

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák a baskytarista Vilém Čok po čtyřech letech vydal nové album. V létě bude písně z desky Běž pro ty šproty hrát na koncertech. Doptovázet ho bude nová skupina ByPass

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Petr Stančík, Petra Kvasničková (roz. Stančíková) a Vlastimil Dohnálek společně vystavují na zámku v Kvasinách.

Článek

Proč vám trvalo tak dlouho, než jste vydal novou desku?

Už před rokem 2000 jsem cítil intenzívní potřebu změnit repertoár. Chtěl jsem zpestřit zvuk skladeb, kterým do té doby udávaly tón a barvu jen kytary. Připadalo mi to už dost jednotvárné. Chtěl jsem jít cestou progrese, proto jsem rozpustil svou skupinu Delirium, dal si pauzu a věnoval se pouze muzikálům. Mělo to ovšem ještě jeden důvod. V roce 2000 jsem se cítil strašně vyčerpaný.

Kdy vám vlastní tvorba začala chybět?

Asi po roce. Rovnou jsem začal skládat novým způsobem: elektronickou cestou. Udělal jsem konkurz na klávesistu - programátora, do kterého se přihlásilo na osmdesát lidí. Vybral jsem si Zdeňka Budíka, a protože je z Přerova, začal jsem s ním na dálku pracovat, aniž bych ho kdy viděl. Když byla půlka desky hotová, napsal jsem mu, ať mi pošle své fotky, abych viděl, jak vůbec vypadá.

V další fázi jsem jezdil do jeho studia, kde jsme desku dokončovali. Poslední přišel ke slovu kytarista Petr Henych. Smazali jsme syntetické kytary a on je nahrál živě.

Kdy bude možné slyšet nové písničky na koncertech?

Hrát začneme od května a v létě se objevíme na všech velkých festivalech. Má skupina se bude jmenovat ByPass.

Celý rozhovor vyjde ve středečním Právu a Čok vysvětlí i to, proč nebude hrát na baskytaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám