Hlavní obsah

VIDEO: Kratochvíl bude kvůli grantům žalovat pražský magistrát

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolumajitel pražského Divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl podá kvůli vývoji kolem kulturních grantů žalobu na pražský magistrát. Oznámil to na středeční tiskové konferenci. K tomuto kroku se rozhodl základě zprávy Evropské komise, která mu dala za pravdu v tom, že grantový systém pražského magistrátu je diskriminační.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Kratochvíl

Článek

"Zároveň bylo ve zprávě konstatováno, že dotace na vstupenku, která tuto diskriminaci částečně odstraňovala a která byla na nátlak některých nespokojených umělců zrušena, byla a je v souladu s evropským právem a úspěšně se používá jako způsob distribuce dotací i v jiných evropských městech,“ řekl Kratochvíl. Žalobu na magistrát spolu s ním podá i Oldřich Lichtenberg jménem divadel Hybernia a Broadway.

Kratochvíl i nadále tvrdí, že mu nejde o peníze, ale o narovnání pokřiveného grantového systému, který umožňuje přístup k veřejným financím i některým soukromým souborům. "Navrhoval jsem řešení průhledné, racionální a motivující - dotovat divadla, obchodní společnosti maximálně do výše de minimis - 200 tisíc euro (zhruba 5 miliónů korun) - na 3 roky a nonprofitní sektor do výše 50% vynaložených prostředků,“ uvádí Kratochvíl ve svém prohlášení.

Zároveň potvrdil vyjádření radního Milana Richtera o tom, že některé subjekty by v případě narovnání pravidel musely vrátit dotace za léta 2006 a 2007. "Jednalo by se o divadla jako je Semafor, Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Ungelt, Pražské komorní divadlo, Divadlo Na Jezerce a další subjekty,“ uvedl Kratochvíl na dotaz Práva.

Připustil, že je mu některých divadel líto, protože by tak platila za chyby magistrátu, ale tak to v demokratické společnosti chodí. Podle něho měla divadla podat na magistrát žalobu a ne demonstrovat na ulicích. Pokud by došlo k vracení dotací, jednalo by se o desítky miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám